Vatikan saab ajaloo esimese naisriigisekretäri

Postimees
Copy
Šveitsi kaardiväelased USA presidendi Joe Bideni vastse Vatikani-visiidi ajal.
Šveitsi kaardiväelased USA presidendi Joe Bideni vastse Vatikani-visiidi ajal. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

Paavst Franciscus teatas täna, et Vatikani riigisekretäriks saab frantsiskaani õde Raffaella Petrini.

Petrinist saab esimene naine selles rollis. Ameti võtab ta üle 2013. aastast seda kohta pidanud Pietro Parolinilt, kes sarnaselt Petrinile on rahvuselt itaallane.

Riigisekretäri ülesanne on tagada paavstiriigi administratiivne toimimine, sealhulgas ka nende politseijõudude, posti ja Vatikani muuseumide oma.

Petrini on sündinud 1969. aasta 15. jaanuaril ning töötas 2005. aastast Vatikanis Rahvaste Evangeliseerimise kongregatsiooni ametnikuna.

Ta on õppinud politoloogiat Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carlis ja saanud doktorikraadi Paavstlikus Püha Thomas Aquinase ülikoolis. Viimases on ta ka praegu professor.

Aitamaks kaasa suuremale soolisele võrdõiguslikkusele katoliku kirikus palus paavst Franciscus aastal 2016 erikomisjonil vaagida, kas naistel võiks olla võimalik saada diakoniks. Et too komisjon ei jõudnud lõplikule järeldusele, moodustas ta mullu uue sama küsimust vaagiva komisjoni.

Naissoost vaimulikke 1,3 miljardi liikmega maailma suurim usuorganisatsioon praeguse seisuga ei luba. Küll aga võivad nad jagada armulauda ja täita missa ajal altariteenija rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles