AK ⟩ Heikki Hakala: Elu Mäss Soomes – pelgalt keskkonnaliikumine või julgeolekurisk?

Heikki Hakala
, ajakirjanik
Copy
Elu mässu aktivistid blokeerimas juunis liiklust Helsingi kesklinnas. 
Elu mässu aktivistid blokeerimas juunis liiklust Helsingi kesklinnas. Foto: Kimmo Brandt/Epa/Scanpix

Soome keskkonnaliikumise Elu Mäss (Elokapina) löövad ettevõtmised on pälvinud suurt avalikkuse tähelepanu ja äratavad soomlaste seas vastuolulisi tundeid.

Ka Eestis ületati uudisekünnis septembri lõpus, kui Soome politsei võttis kinni üle 140 Elu Mässu aktivisti, kes katkestasid liikluse Helsingis Mannerheimintiel. Varem oli eesti lugejaile räägitud näiteks noorest kolmikhüppajast Ada Koistisest, kes lõpetas lubava sportlaskarjääri, et keskenduda Elu Mässu tegevusele.

Juba 2019. aastal ilmus Eesti meedias uudis juhtumist, kus liikumise aktivistid takistasid Briti lõbusõidulaeva Queen Elizabeth lahkumist Helsingi Läänesadamast, kuni piirivalve nad merel kinni võttis.

Elu Mässu keskseks sõnumiks on tõusnud see, et Soome praegused meetmed kliimamuutuse tõrjumiseks pole piisavad ja peaminister Sanna Marini valitsus peaks välja kuulutama kliima- ja keskkonnahädaolukorra. See tähendaks praktikas muu hulgas regulaarset kriisiteavitamist, samamoodi nagu on tehtud Covid-19 pandeemia ajal, ning kohustavaid seadusi süsinikuneutraalsuse saavutamiseks. Liikumine nõuab ka, et looduse kandejõud ja inimese globaalne heaolu tuleks asetada poliitikas esikohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles