Iraan on rikastatud uraani varu kuuga pea kahekordistanud

Copy
Iraani uraanirikastamise tehas Natanzis
Iraani uraanirikastamise tehas Natanzis Foto: Reuters

Iraan on oma rikastatud uraani varu vähem kui kuuga pea kahekordistanud, teatas islamivabariik neljapäeval, enne tuumakõneluste jätkumist hiljem sel kuul.

Teheran on 2015. aasta tuumaleppest kaugenenud alates 2018. aastast, mil USA president Donald Trump oma riigi leppest välja viis ja riigile karmid sanktsioonid taaskehtestas.

«Meil on üle 210 kilogrammi 20 protsendini rikastatud uraani ja me oleme tootnud 25 kilo uraani, mis on rikastatud 60 protsendini – tasemeni, mida ei ole ühelegi riigil peale nende, kes suudavad toota tuumarelvi,» ütles Iraani Aatomienergiaorganisatsiooni (AEOI) pressiesindaja Behrouz Kamalvandi uudisteagentuuri IRNA vahendusel.

Septembris kinnitas Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA), et Iraan on suurendanud tuumaleppes lubatust kõrgemale rikastatud uraani varu.

10. oktoobril ütles AEOI juht Mohammad Eslami, et riik on tootnud üle 120 kilo 20 protsendini rikastatud uraani. Teoreetiliselt lubab see riigil toota isotoope, mida kasutatakse meditsiinis, peamiselt teatud vähktõbede tuvastamiseks.

Leppe järgi ei tohtinud Iraan rikastada uraani üle 3,67 protsendi. Tuumarelva ehitamiseks on tarvis uraani, mis on rikastatud vähemalt 90 protsendini.

Läbirääkimised leppe taastamise üle peaks jätkuma 29. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles