Miljonär asutas Leedus partei

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Romanov.
Vladimir Romanov. Foto: SCANPIX

Leedu ärimees Vladimir Romanov, kellele kuuluvad Kaunase Žalgirise korvpalliklubi, Šoti jalgpalliklubi Hearts ja investeerimisgrupp Ukio Bankas, asutas eile kodumaal uue partei.

«Tahan aidata inimestel leida erakond, mis leiab üles tõe,» ütles 64-aastane Romanov täna AFP teatel ajalehele Kauno Diena.

Lehe teatel osales eile Kaunases suletud uste taga peetud Leedu Inimeste Erakonna asutamiskogul 1393 delegaati. Kauno Diena teatel on Romanov partei ideoloogiline liider. Lehte ise rahastab kaudselt Ukio Bankas ning Romanov kirjutab sinna arvamuslugusid.

Venemaal sündinud ja üheksa-aastasena koos vanematega Leetu kolinud miljonär ütles eelmisel nädalal telekanalile TV3, et tema partei kavatseb võidelda spordi, kultuuri ja kunsti – kolme valdkonna eest, mis tema sõnul on unarusse jäetud.

Kuna Leedus peab erakonnal registreerimiseks olema vähemalt 1000 liiget, survestas Romanov TV3 sõnul isiklikult ja läbi kolmandate osapoolte oma ettevõtete töötajaid parteiga liituma.

Romanovi enda sõnul on uus jõud poliitikas juba praegu osutunud populaarseks. «Me ei võtnud vastu enam kui pooli neist, kes liituda soovisid,» sõnas ta AFP-le.

Oma programmi sügiseste parlamendivalimiste eel pole Romanov avaldanud, Kauno Diena teatel tehakse need teatavaks raamatus, milles ta jagab oma nägemust paljudes küsimustes, alates religioonist, lõpetades inimese olemusega.

Romanov on varemgi üritanud Leedu poliitikasse tulla. 2009. aastal soovis ta kandideerida presidendiks, kuid võimud keelasid selle, sest Leedus peab riigipea olema mitte üksnes kodanik, vaid ka vähemalt ühe kodaniku järeltulija.

Eksperdid kahtlevad, kas Romanovil õnnestub selgi korral valimisedu saavutada.

«Arvan, et šansid on minimaalsed,» ütles Vilniuse Ülikooli politoloog Tomas Janeliunas AFP-le. «Keegi ei saa aru, mis ideoloogiat see erakond esindab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles