Juba varsti peaks valmima turistide seas imetletud Barcelona sümboli Sagrada Família kiriku seni kõrgeim, 138 meetri jagu maapinna kohal kõrguv Neitsi Maarja torn. Ometi on pühakoda veel ligi 140 aastat pärast ehituse algust kaugel valmimisest, sest arhitekt Antoni Gaudí lennukas fantaasia on väljakutse tänapäevagi meistritele ning pandeemiast põhjustatud seisak lõi ehitusplaani sassi.

Iseenesest pole 140 aastat kestev ehitus suurejoonelise pühakoja puhul midagi erakordsest: näiteks kuulsa Kölni katedraali rajamine Saksamaal algas 1248. aastal ning jõudis lõpule enam kui kuus sajandit hiljem 1880. aastal.

Katalaan Gaudí on üks Euroopa arhitektuuri suurkujusid ning nii loodeti ehituskunstniku meistriteos saada valmis tema sajandaks surma-aastapäevaks 2026. aastal. Selle plaani lõi aga uppi koroonaviiruse pandeemia.

Mullu märtsis, kui esimene viiruselaine Hispaaniast üle rullus, sulges basiilika külalistele uksed. Kaks kuud hiljem seiskus ka ehitustegevus, sest töid rahastatakse vaid annetustest ja piletitulust.

Kui töölised selle aasta jaanuaris taas Sagrada Família kallal ametisse asusid, oli selge, et kaotatud aega tasa teha ei suudeta. Kuid kohe-kohe peaks valmis saama siiski uus, Neitsi Maarja nime kandev torn, mis oma 138 meetriga on pühakoja seni kõrgeim.

Kommentaarid (2)
Copy