Etioopia mässulised koonduvad Abiy valitsuse vastu

Copy
Etioopia peaminister Abiy Ahmed Jimmas 16. juuni 2021.
Etioopia peaminister Abiy Ahmed Jimmas 16. juuni 2021. Foto: TIKSA NEGERI/REUTERS/Scanpix

Üheksa Etioopia valitsusvägede vastu võitlevat mässuliste rühmitust "teevad koostööd ja ühendavad oma jõud" reedel, teatasid nad avalduses ühisrinde moodustamise kohta.

Liidu loomise leppele kirjutatakse alla reedel Washingtonis ja selles osalevad Oromo Vabastusarmee (OLA) ning Tigray Rahvavabastusrinne (TPLF), kes on viimase aasta sõdinud peaminister Abiy Ahmedi valitsusvägede vastu.

TPLF teatas kolmapäeval, et nende võitlejad jõudsid Kemissie linna Amhara piirkonnas, 325 kilomeetrit pealinnast ning teevad OLA-ga ühisoperatsioone. TPLF-i prognooside kohaselt peaks pealinn mõne nädala jooksul langema.

Üheksa mässuliste rühmitust teatas, et moodustavad ühisrinde selleks «et seista vastu Abiy Ahmedi valitsuse kahjulikule mõjule Etioopia inimestele ning vajadusest teha koostööd ja ühendada jõud ohutuks üleminekuks riigivalitsemisel».

Pole teada, kas alliansi moodustamine, mille nimeks on Etioopia föderaal- ja konföderaalvägede ühisrinne, hakkab mõjutama konflikti kulgu, mida Abiy valitsus on nimetanud «eksistentsiaalseks sõjaks».

TPLF ja OLA, mille valitsus mais ametlikult terroristlikeks rühmitusteks nimetas, on tuntud, kuid liidu seitse väiksemat liiget on tundmatud, ütles üks julgeolekuarenguid jälgiv tundmatuks jääda sooviv diplomaat.

«Kui neil on tõesti tõsi taga relvadega valitsuse vastu minemisega, siis on see ilmselt tõeline probleem valitsuse jaoks,» ütles diplomaat AFP-le ning hoiatas samas: «Ma ei tea neist enamikku, ma ei tea, palju inimesi neil on, millised ressursid neil on.»

Abiy valitsus on samal ajal tõrjunud mässuliste väiteid territooriumi hõivamisest, öeldes neljapäeval, et TPLF oli «sisse piiratud» ja kaotusele lähedal, kutsudes samas etiooplasi üles ühinema ja võitluses kaasa lööma.

Reedel kutsus kaitseministeerium veterane üles uuesti väeteenistusse asuma, «et kaitsta riiki vandenõu eest selle lagundamiseks».

Uus liit võib olla ka TPLF-i katse näidata laia toetusbaasi Etioopias.

TPLF püüdis ka 1980. aastate teises pooles moodustada sarnast laiapõhjalist koalitsiooni, enne pikaajalise diktaatori Mengistu Hailemariami kukutamist 1991. aastal.

Seesama koalitsioon, Etioopia Rahvarevolutsiooniline Demokraatlik Rinne (EPRDF) valitses riiki pea kolm aastakümmet, enne kui 2018. aastal sai pärast protestilainet võimule Abiy.

Konflikt Põhja-Etioopias puhkes mullu novembris, kui peaminister Abiy Ahmed saatis väed Tigray võimupartei TPLF-i vastu, süüdistades seda sõjaväebaaside ründamises.

2019. aasta Nobeli rahupreemia laureaat tõotas kiiret võitu, aga juuni lõpuks olid mässulised enamiku Tigrayst tagasi vallutanud ning asusid pealetungile naaberosariikides Afarias ja Amharas.

ÜRO hoiatab, et Tigray on humanitaarkriisi lävel ja osa abiühendusi on olnud sunnitud toidu jaotamise kütusenappuse tõttu peatama. ÜRO hinnangul elavad Tigrays juba praegu 400 000 inimest näljahäda laadsetes tingimustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles