Lõuna-Iraagi naftarikkuste kiuste virelevad kohalikud elanikud viletsuses

, AFP ajakirjanik
Copy
Mees seisab Basras Shaţţ al-'Arabi jões, taamal lõõmavad nafta rafineerimistehase korstnad.
Mees seisab Basras Shaţţ al-'Arabi jões, taamal lõõmavad nafta rafineerimistehase korstnad. Foto: ESSAM AL-SUDANI / REUTERS / SCANPIX

Iraagi lõunaprovintsis Basras voolab nafta vabalt, kuid jõukusest vaid imetilluke nire jõuab sealsete elanikeni, kes elavad vaesuses ja ilma väljavaateta olukorra paranemisele.

17-aastane Basra linnas elav Sajad ütleb, et tal ei ole ei tulevikku ega isegi mitte olevikku. Nagu teisedki noored seal kandis, hoiab ta enda sõnul vaid hinge sees, olles justkui elav sümbol kõigist kodulinna probleemidest.

Basra provintsis toodetakse umbes 70 protsenti Iraagi toornaftast ning riik on Saudi Araabia järel suurim naftaeksportija Lähis-Idas.

Ometi valitsevad ka selles provintsis paljuski samad mured nagu ülejäänud Iraagis, mis püüab endiselt leida viisi taastumiseks aastaid kestnud sõjast ja kaosest, mis vallandus pärast seda, kui USA väed tungisid 2003. aastal riiki ja kukutasid diktaator Saddam Husseini.

20–25 protsenti Basra elanikest on töötud ning noortest pole tööd peaaegu igal kolmandal, hindab Iraagi majandusteadlane Barik Schuber. Ametlik statistika puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles