Thunberg: COP26 on läbi kukkunud (12)

Copy
Gretea Thunberg esineb sõnavõtuga Glasgows.
Gretea Thunberg esineb sõnavõtuga Glasgows. Foto: EPA/Scanpix

Rootsi teismeline kliimaaktivist Greta Thunberg nimetas reedel Šotimaal toimunud suurmeeleavaldusel ÜRO kliimatippkohtumist Glasgow's läbikukkumiseks ning nõudis liidritelt kiiremaid samme.

Thunberg ütles, et mõne riigi lubadused COP26-l, millega lubati kiirendada oma emissioonide kärpimist, polnud midagi rohkemat kui kaks nädalat väldanud senise käitumise kiitmine ja «blaa-blaa-blaa.»

«See pole saladus, et COP26 on läbi kukkunud,» ütles ta tuhandetele inimestele, kes kogunesid meeleavaldusele.

«See ei ole enam kliimakonverents. See on nüüd rahvusvaheline rohepesu festival.»

Glasgow'sse on kogunenud delegaadid ligi 200 riigist, et leida viise, kuidas täita Pariisi kliimaleppe eesmärke ülemaailmse temperatuuri tõusu hoidmiseks 1,5 ja 2 kraadi vahel Celsiuse järgi.

Kõneluste esimesel nädalal kuulutasid riigid välja kavad, kuidas loobuda järk-järgult söeenergiast ning lõpetada fossiilkütuseprojektide rahastamine välismaal. Samas toodi välja vähe üksikasju, kuidas nad kavatsevad viia läbi süsinikuheitme suuremahulist vähendamist atmosfääris, mida teadlaste sõnul vaja läheb.

Maailma süsihappegaasi emissioon jõuab järgmisel aastal pandeemiaeelsele tasemele, selgus neljapäeval avaldatud raportist.

Vabaühenduse Global Carbon Projecti aastaaruannet nimetati «reaalsuskontrolliks» kliimatippkohtumisele COP26 kogunenud riikidele, mis proovivad jõuda leppeni, et katastroofiline kliimamuutus ära hoida.

«Nad ei saa ignoreerida teaduslikku konsensust ja nad ei saa ignoreerida meid,» ütles Thungberg.

«Meie liidrid ei juhi. See on see, kuidas juhtimine välja näeb,» ütles Thunberg, osutades rahvale.

Aktivistide organisatsioonid on kavandanud meeleavaldusi kaheks päevaks, et rõhutada, kuidas heitme teosammul kärpimine ei vasta kliimakriisi eskaleerumisele.

Kakskümmend riiki, nende seas USA ja Kanada, lubasid peatada rahastuse saastetõrjeta fossiilsete kütuste projektidele välismaal 2022. aasta lõpuks.

Lubadusega ei liitunud Hiina, Lõuna-Korea ja Jaapan, mis on ühed suurimad selliste projektide rahastajad, ehkki on andnud eraldi lubadusi rahastust kärpida.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) on teatanud, et kui globaalne soojenemine tahetakse piirata 1,5 kraadiga Celsiuse järgi, tuleb uued fossiilsete kütuste projektid peatada otsekohe ja kõikjal maailmas.

Mõttekoja Oil Change International hiljutisest uuringust selgus, et G20 riigid rahastasid vahemikus 2018-2020 fossiilsete kütuste projekte välismaal 188 miljardi dollariga, peamiselt läbi arengupankade.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles