Taani pidas Vene uurimislaeva kohtuvaidluse tõttu kinni

Copy
Kohtuhaamer
Kohtuhaamer Foto: Pexels / CC0 Licence

Taani võimud teatasid reedel, et on Kanada firma esitatud kahjunõude tõttu pidanud kinni praegu Taanis viibiva Vene teaduslaeva.

Hjørringi ringkonnakohus käskis laeva kinni pidada esmaspäeval, et see Kanada turismifirma algatatud kohtuasjas tagatiseks võtta.

Venemaa suursaatkond Taanis kinnitas kolmapäeva, et riigile kuuluv uurimisalus Akademik Joffe on kinni peetud ajutise meetmena seoses kolmanda poole kahjunõudega.

Kanada firma One Ocean Expeditions, mis rentis Akademik Joffet läbi Küprosel registreeritud firma kruiisireiside jaoks, süüdistab laeva meeskonda 2018. aastal Põhja-Kanadas juhtunud õnnetuses.

Kohtutoimikute järgi nõuab firma laeva omanikult, Širšovi Okeanoloogia Instituudilt, õnnetuse kulude eest 5,3 miljonit eurot hüvitist.

«See on kahjunõue sõltumatu institutsiooni vastu, mis kuulub Vene riigile, seega võimalused selle jõustamiseks on väga piiratud, kui laeva pole tagatiseks võetud,» õigustas Taani kohus laeva kinnipidamist.

Kohus märkis ka, et ehkki alus kuulub riigile, ei ole riikliku puutumatuse reeglid sellele kohaldatavad, kuna tegu on puhtalt ärilise vaidlusega.

Esimene katse laeva kinni pidada tehti Portugalis, kuid see põgenes, lisas kohus.

Vene saatkonna pressiesindaja ütles, et laeva 38 meeskonnaliikme ja 23 teadlasega ollakse ühenduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles