USA kohus mõistis Hiina luureametniku süüdi majandusspionaažis

Copy
Safran ja GE Aviation arendatav mootor.
Safran ja GE Aviation arendatav mootor. Foto: CFM INTERNATIONAL/Reuters/Scanpix

USA föderaalkohus mõistis reedel Hiina luureametniku süüdi majandusspionaažis ehk väidetavalt riigi toel aset leidnud katses USA ja Prantsusmaa lennundusettevõtteilt tehnoloogiat varastada, teatas justiitsministeerium.

Hiina julgeolekuministeeriumi Jiangsu provintsi välisluurebüroo ametnik Xu Yanjun tunnistati Cincinnati kohtus süüdi majandusspionaaži katses, kahes vandenõus ja kolmes ärisaladuse varguses.

Majandusspionaažisüüdistustega kaasneb maksimaalselt 15-aastane vanglakaristus ja kuni viie miljoni dollari suurune trahv, mõlema ülejäänuga aga kuni 10-aastane vanglakaristus.

Xu oli üks 11 Hiina kodanikust, sealhulgas kahest luuretöötajast, kellele esitati 2018. aasta oktoobris süüdistused osavõtus viieaastasest skeemist, mille sihiks oli varastada tehnoloogiat Cincinnatis asuvalt maailma ühelt juhtivalt lennukimootoritootjalt GE Aviation ja Prantsusmaa ettevõttelt Safran Group, mis koos GE-ga mootoreid arendas.

Xu püüdis erinevaid varjunimesid kasutades meelitada ettevõtetes töötanud spetsialiste Hiinasse reisima, lisati avalduses.

Ta vahistati 2018. aasta aprillis Belgias, kus ta oli plaaninud salaja kohtuda GE töötajaga. Sama aasta oktoobris anti Xu USA-le välja.

2018. aasta süüdistustes nimetati veel 10 kaasosalist, sealhulgas kaht Jiangsu julgeolekuametnikku, kes näivad olevat töötanud Xu alluvuses, kuut häkkerit ja kaht Prantsuse ettevõtte töötajat.

Ühtegi neist kümnest pole vahistatud.

Süüdistustes kirjeldati üksikasjalikult püüdlusi kasutada pahavara ja andmepüügitehnikaid sihtarvutitesse sissemurdmiseks ning mootorite ja detailide andmete hankimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles