Iisrael: USA esindus palestiinlaste jaoks ei saa asuda Jeruusalemmas

Copy
Iisraeli peaminister Naftali Bennett.
Iisraeli peaminister Naftali Bennett. Foto: Gil Cohen-Magen / AP / Scanpix

Iisraeli peaminister Naftali Bennett lükkas tagasi palestiinlaste jaoks USA diplomaatilise esinduse avamise Jeruusalemmas, mida USA presidendi Joe Bideni administratsioon oli varem lubanud.

USA endise presidendi Donald Trumpi administratsioon sulges USA konsulaadi Jeruusalemmas, mis oli aastaid toiminud palestiinlaste jaoks de facto saatkonnana.

USA uus välisminister Antony Blinken lubas selle uuesti avada, kuid Iisraeli valitsus leiab, et see ohustaks Jeruusalemma suveräänsust.

Laupäeva õhtul pressikonverentsil küsimusele vastates kordas Bennett Iisraeli juba varem väljendatud positsiooni.

«Jeruusalemmas ei ole ruumi veel ühele Ameerika konsulaadile,» ütles ta. «Jeruusalemm on ühe riigi pealinn ja see riik on Iisrael.»

Iisraeli välisminister Yair Lapid soovitas aga, et selle asemel võiks konsulaadi avada Palestiina omavalitsuse administratiivkeskuses Läänekaldal asuvas Ramallah's. Sellega palestiinlased ei nõustu, sest leiavad, et see paneks ohtu nende taotlused Jeruusalemma osas.

Iisrael peab Jeruusalemma oma jagamatuks pealinnaks. Palestiinlased seevastu näevad linna idaosa, mille Iisrael 1967. aastal okupeeris ja hiljem annekteeris, oma tulevase riigi pealinnana.

Konsulaadi küsimus testib suhteid Bennetti juhitud Iisraeli valitsuse ja president Joe Bideni USA administratsiooni vahel. Biden püüab taastada USA tavapärast poliitikat Iisraeli ja Palestiina suhtes, kuna Trump asus varem Iisraeli taotlusi toetama.

Trump suunas konsulaadi tegevused USA saatkonna alla, mille ta viis 2018. aastal Tel Avivist üle Jeruusalemma. See samm ärritas väga palestiinlasi, kes katkestasid Trumpi administratsiooniga enamiku sidemeist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles