Taliban alustab Afganistanis lastehalvatuse vastast vaktsineerimist

Copy
Lastehalvatuse vastu vaktsineerimine Afganistanis 2021. aasta märtsis.
Lastehalvatuse vastu vaktsineerimine Afganistanis 2021. aasta märtsis. Foto: Rahmat Gul / AP / Scanpix

Talibani juhitav Afganistani rahvatervise ministeerium teatas pühapäeval, et alustab neli päeva kestvat lastehalvatuse vastast vaktsineerimist eesmärgiga kaitsepookida alla viieaastased lapsed.

Viimase kolme aasta jooksul enne võimuhaaramist takistas Taliban oma kontrolli all olevates piirkondades ÜRO vaktsineerimismeeskondadel ukselt uksele vaktsineerimiskampaaniate korraldamist. Ilmselt peeti vaktsineerimismeeskondade liikmeid tollal võimul olnud valitsuse salakuulajaiks.

Sellise keelu ja sõjategevuse tõttu on jäänud viimase kolme aasta jooksul vaktsineerimata umbes 3,3 miljonit last.

«Kahtlemata on lastehalvatus haigus, mis ilma ravita kas tapab meie lapsed või põhjustab neile püsiva puude, nii et sel juhul on vaktsineerimine ainus võimalus,» ütles Talibani rahvaterviseministri kohusetäitja doktor Qalandar Ebad.

Afganistan ja naaberriik Pakistan on ainsad riigid maailmas, kus lastehalvatus on endiselt endeemiline haigus.

Ebadi sõnul algab neli päeva kestev vaktsineerimine maapiirkondades. Sihtrühmaks on alla viieaastased lapsed, keda on Afganistanis kümme miljonit, kellest omakorda 3,3 miljonile on alates 2018. aastast puudunud ligipääs.

«Alla viieaastaste vaktsineerimine riiklikel immuniseerimispäevadel on hiigelülesanne. Terviseministeeriumil üksi ei ole võimalik seda ülesannet edukalt täita, seega vajame kõigi osakondade tuge,» ütles ministeeriumi lastehalvatuse vastase osakonna ametnik Nek Wali Shah Momin.

Vaktsineerimiskampaanias nähakse muuhulgas katset näidata maailmale, et Taliban on valmis rahvusvaheliste agentuuridega koostööd tegema.

Maailma Terviseorganisatsioon WHO ja ÜRO lasteagentuur UNICEF teatasid eelmisel kuul, et toetavad Talibani vaktsineerimisalgatust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles