USA avab 20 kuu järel taas maismaa- ja õhupiirid

BNS
Copy
Foto: Drew Angerer

USA avab esmaspäeval maismaa- ja õhupiirid täielikult COVID-19 vastu vaktsineeritutele, lõpetades 20 kuud kestnud reisipiirangud, mis lahutasid perekondi, pärssisid turismi ja tekitasid pingeid diplomaatilises suhtluses.

Esmaspäevast alates peavad lennureisijad USA nõudmisel olema täielikult vaktsineeritud ning tegema koroonatesti kolm päeva enne lendu.

USA tervishoiuametnike sõnul lubatakse lennu teel riiki siseneda kõigil, kes on vaktsineeritud USA Toidu- ja Ravimiametile (FDA), või Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) heakskiidetud vaktsiinidega. Hetkel on nendeks AstraZeneca, Johnson & Johnsoni, Moderna, Pfizer/BioNTechi, Covaxini, Sinopharmi ja Sinovaci vaktsiinid.

Maapiiri avamine toimub kahes järgus. Esmaspäevast alates nõutakse vaktsineerimist «mitte elutähtsa» reisi puhul, nagu pere külastamine, või turism, kuigi vaktsineerimata reisijad lubatakse riiki «elutähtsaks» reisiks, nagu on tehtud viimased poolteist aastat.

Jaanuari algusest alates peavad kõik mööda maismaad saabuvad külastajad olema täielikult vaktsineeritud, sõltumata nende reisi põhjusest.

Kuudepikkune kannatusterada mõjutas miljoneid inimesi, keda tabasid pandeemiast põhjustatud isiklik tragöödia ning majanduslikud tagasilöögid.

Toimetulekuks kasvava nõudlusega, suurendasid lennuliinid atlandiüleste lendude arvu ning kasutusele võetakse ka suuremad lennukid, sest piirangute leevendamine tähendab suurt kasvu pandeemiast räsitud lennundussektorile.

Mehhiko piiril asuvate Texase ja California osariikide suurlinnad on piiriülese kaubanduse katkemise tõttu majandusraskustes ning ootavad naasmist tavaellu.

USA sulges piirid suuremale osale reisijatest 2020. aasta märtsis eesmärgiga koroonaviiruse levikut peatada. Donald Trumpi kehtestatud keelu jättis jõusse ka tema mantlipärija Joe Biden. Keeldu on laialt kritiseeritud ja toodud näitena pandeemiast põhjustatud elu peatumisel. Riiki ei lubatud siseneda ka Euroopa Liidust, Suurbritannias, Hiinast, Indiast ja Brasiiliast pärit kodanikel. Keelati ka inimeste saabumine mööda maismaad Mehhikost ja Kanadast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles