ÜRO: nälg ähvardab maailmas järsult rohkem inimesi (2)

Copy
Inimesed WFP toiduabi järjekorras Afganistanis Kabulis 6. november 2021.
Inimesed WFP toiduabi järjekorras Afganistanis Kabulis 6. november 2021. Foto: HECTOR RETAMAL/AFP/Scanpix

ÜRO toiduagentuuri teatel elab 43 riigis 45 miljonit inimest näljahäda veerel ajal, mil nälg on maailma eri piirkondades kasvamas.

See on hüpe 42 miljonilt inimeselt varem sel aastal. Lisa tuli pärast toidujulgeoleku hinnangut, mille järgi ka kolm miljonit inimest seisab näljahädaga silmitsi Afganistanis, teatas Maailma Toiduprogramm (WFP).

«Kümned miljonid inimesed on kuristiku äärel. Meil on konfliktid, kliimamuutus ja COVID-19, mis suurendavad akuutses näljas inimeste arvu,» ütles WFP tegevdirektor David Beasley.

«Viimased andmed näitavad, et hetkel on enam kui 45 miljonit inimest, kes liiguvad nälja poole,» ütles ta visiidil Afganistanis, kus WFP suurendab abi kokku pea 23 miljonile inimesele.

«Kütusekulud kasvavad, toiduhinnad on kõrged, väetis on kallim ja kõik see on uute kriiside ajal nagu praegu Afganistanis ning pikaajaliste hädaolukordade ajal Jeemenis ja Süürias,» lisas ta.

WFP teatel on näljahäda vältimise hind maailmas hetkel seitse miljardit dollarit, mis on tõus 6,6-lt miljardilt dollarilt varem sel aastal. Tavapärased rahastamise kanalid on juba viimseni kasutuses, hoiatas organisatsioon.

Perekonnad, kes on akuutse toiduebakindlusega silmitsi, peavad langetama ränki otsuseid. Nad panevad oma lapsi varakult abiellu, tuues nad ära koolist või toitma neile rohutirtse, lehti või kaktusetaimi.

«Samal ajal viitab meediakajastus Afganistanist perekondadele, kes on teadete järgi sunnitud oma lapsi müüma, et elus püsida,» ütles ta.

Mitmed põuad Afganistanis koos majandusraskustega viivad perekonnad meeleheitlikku seisu. Umbes 12,4 miljonit inimest Süürias ei tea, kust nad järgmine kord süüa saavad, seda on rohkem kui ühelgi varasemal perioodil Süüria kodusõjas.

Nälg on kasvanud ka Etioopias, Haitis, Somaalias, Angolas, Keenias ja Burundis, teatas Roomas asuv agentuur.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles