Valgevene TV: Kapitooliumi mässaja palus Valgevenes asüüli

Copy
Rahutused USA Kapitooliumil 6. jaanuaril.
Rahutused USA Kapitooliumil 6. jaanuaril. Foto: Lev Radin/Pacific Press/Zuma/Scanpix

USA kodanik, kellele on esitatud süüdistus seoses jaanuarikuise mässuga  Kapitooliumil, sisenes ebaseaduslikult Valgevene territooriumile ja palub varjupaika, teatas  Valgevene riigitelevisioon.

Televisiooni teatel saabus Evan Neumann, keda süüdistatakse osalemises jaanuarikuises rünnakus USA kongressihoonele, Valgevenesse augusti keskel Ukrainast.

«USA kodanik taotleb Valgevenes asüüli. Kõlab uskumatult, kuid on tõsi,» teatas telekanal.

Riigitelevisioon andis eetrisse intervjuu Neumanniga, keda ähvardab süüdistus kuues episoodis, muu hulgas politseinike ründamises. Usutluses kinnitas endine California elanik oma süütust ja eitas politseinike ründamist.

Donald Trumpi vägivallatsevad toetajad ründasid 6. jaanuaril Washingtonis USA Kapitooliumi, surma sai viis inimest. Trump oli väitnud samal päeval kihutuskoosolekul pettust valimistel, kus ta kaotas praegusele riigipeale Joe Bidenile.

Valgevene riigitelevisiooni teatel on Neumann «lihtne ameeriklane, kes otsis õiglust ja esitas ebamugavaid küsimusi, kuid kaotas praktiliselt kõik». Televisioon lisas, et USA valitsus kiusab Neumanni taga.

FBI tagaotsitavate nimekirjas olev Neumann põgenes märtsis Itaaliasse ja sealt Ukrainasse, teatas telekanal.

Neumann ütles intervjuus, et tema arvates Ukraina julgeolekuteenistus jälitas teda ning ta otsustas sõita edasi Valgevenesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles