Intervjuu ⟩ India mõttekodalane: afgaani rahvas vajab kiiret sekkumist

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
20 aastaga saavutatud edu Afganistani uue kasvu ja arengu tasemele viimisel on kaotsi läinud, leiab India mõttekoja Observer Research Foundationi (ORF) president Samir Saran. 
20 aastaga saavutatud edu Afganistani uue kasvu ja arengu tasemele viimisel on kaotsi läinud, leiab India mõttekoja Observer Research Foundationi (ORF) president Samir Saran. Foto: Sander Ilvest

Afganistanis on tulekul humanitaarkatastroof, hoiatas India mainekas mõttekodalane Samir Saran Lennart Meri konverentsi ajal antud intervjuus.

Mida tähendas lõppmäng Afganistanis Indiale?

Seda saab vaadata kahtmoodi. Esiteks, kuidas juhtunu mõjutab India subkontinenti ja inimesi, kes seal elavad? Mulle tundub, et Afganistanis on tulekul humanitaarkatastroof. Selle ülemineku humanitaarhind pole veel teada. Me näeme katsumusi pagulaste ja migratsiooniga, kuid hakkame ka kuulma lugusid toidupuudusest, esmatarbekaupade puudusest, hädaabitarvikute puudusest tervishoiusüsteemis.

Mistap arvan, et humanitaarhind on üsna märkimisväärne, kui kohe ei tegutseta. India on alati olnud humanitaartegutseja. Me oleme Afganistanis olnud alati rohkem huvitatud humanitaartegevustest. Veeprojektidest, kiirteede, elektriliinide, Afganistani parlamendi ehitusest.

Seetõttu on juhtunu meile ilmselgelt mureallikas. 20 aastaga saavutatud edu Afganistani uue kasvu ja arengu tasemele viimisel on kaotsi läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles