USAs esitati Kaseya lunavararünnakuga seoses süüdistus ukrainlasele

Copy
Kaseya logo. Foto on illustratiivne.
Kaseya logo. Foto on illustratiivne. Foto: Dado Ruvic/Illustration/Reuters/ Scanpix

Poolas kinni võetud 22-aastasele ukrainlasele esitati USAs süüdistus seotuses lunavararünnakutega, seal hulgas Ühendriikide tarkvarafirma Kaseya vastu tänavu juulis, teatasid esmaspäeval ametnikud.

Jaroslav Vasinski, kes võeti Poolas kinni 8. oktoobril, oli kõige prominentsem mitme inimese seas, kelle tabamisest teatasid esmaspäeval USA ja Euroopa võimud.

Kinnivõtmised olid seotud Venemaal baseeruva häkkerite grupiga REvil, keda teatakse ka nimega Sodinokibi, ja lunavararünnakute korraldaja GandCrabiga.

Interpol ütles, et operatsioon Quicksand ehk GoldDust korraldati 17 riigis.

Kinnivõetuid kahtlustatakse kümnete tuhandete arvutite lunavaraga nakatamise korraldamises ning rohkem kui 200 miljoni euro nõudmises.

USA justiitsministeerium ütles, et Vasinskit süüdistatakse pettuses ja rahapesus. Samuti teatati, et konfiskeeriti 6,1 miljoni dollari ulatuses lunarahamakseid Vene kodanikule Jevgeni Poljaninile.

28-aastast Poljaninit süüdistatakse REvil/Sodinokibi lunavararünnakute korraldamises äride ja valitsusasutuste vastu USA Texase osariigis 2019. aastal.

FBI andmetel elab Poljanin praegu Venemaal, arvatavasti Barnaulis.

Euroopa Liidu politseiagentuuri Europol teatel võeti lisaks Vassinskile kaks inimest kinni Rumeenias, üks Kuveidis ja kolm Lõuna-Koreas.

USA justiitsminister Merrick Garland ütles, et Ühendriigid taotlevad Poolalt Vasinski väljaandmist.

«Küberkuritegevus on tõsine oht meie riigile, meie isiklikule turvalisusele, meie majanduse tervisele ja meie riiklikule julgeolekule,» ütles Garland ajakirjanikele.

«Meie sõnum täna on selge. USA, koos oma liitlastega, teeb kõik meie võimuses, et tuvastada lunavararünnakute korraldajad, tuua nad kohtu ette ja leida rahad, mida nad on oma ohvritelt varastanud,» lisas ta.

Vasinski ja Poljanin võivad seista silmitsi rohkem kui 100-aastase vangistusega, kui nad mõistetakse süüdi pettuses ja teistes kuritegudes.

Välisministeerium ütles, et pani välja kuni 10 miljoni dollari suuruse preemia info eest, mis viib REvil/Sodinokibi grupi liidrite ja nende asukoha tuvastamiseni.

Rahandusministeeriumi andmetel ulatusid lunarahamaksed USAs selle aasta esimeses pooles 590 miljoni dollarini, võrreldes 416 miljoniga kogu eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles