EL survestab 13 riiki sulgema Valgevene rändemarsruuti (6)

Copy
Euroopa liidu lipud.
Euroopa liidu lipud. Foto: YVES HERMAN/REUTERS

Euroopa Liit teatas teisipäeval surve avaldamisest enam kui tosinale riigile, et need takistaks blokki pürgivatel kodanikel Valgevenesse sõita.

Tegemist on osaga Brüsseli reaktsioonist Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenko organiseeritud kampaaniale EL-i destabiliseerimiseks, julgustades migrante oma riigi piiridele eriti Poola ja Leeduga, kättemaksuks tema režiimile kehtestatud EL-i sanktsioonide eest.

«See on osa Lukašenko režiimi ebainimlikust ja tõeliselt gangsterlikust lähenemisest,» ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Peter Stano ajakirjanikele.

EL on juba edukalt suhelnud Iraagiga, mis on peatanud lennud Bagdadist Minskisse.

Nüüd laiendatakse seda «ulatust», hõlmates 13 riiki, mis on või võivad olla Valgevene jaoks sisserändeallikad, ja «jälgitakse» veel 20 riiki.

Brüssel on juba võtnud ühendust 13 riigiga – Kameruni, Kongo Demokraatliku Vabariigi, Kongo, Egiptuse, Gruusia, Guinea, Iraagi, Jordaania, Kasahstani, Liibanoni, Pakistani, Tadžikistani ja Türgiga.

Kakskümmend jälgimisel olevat riiki on Alžeeria, Aserbaidžaan, India, Iraan, Elevandiluurannik, Liibüa, Maroko, Nigeeria, Katar, Venemaa, Senegal, Somaalia, Lõuna-Aafrika Vabariik, Sri Lanka, Süüria, Tuneesia, Araabia Ühendemiraadid, Usbekistan, Venezuela ja Jeemen.

Komisjoni asepresident Margaritis Schinas kavatses külastada mitut lähte- ja transiidiriiki, et tõsta teadlikkust Minski rändegambiidist ja riskidest, mis ähvardavad inimesi, kellel on selleks kiusatus.

Venemaad, Lukašenko tugevaimat liitlast, jälgiti väga hoolikalt, ütles Stano.

«Venemaal jälgime olukorda selle potentsiaali osas inimestega manipuleerida või rännet instrumentaliseerida või kuritarvituseks Lukašenko režiimi kaudu,» ütles ta.

Stano lisas, et EL töötab Lukašenko režiimile viienda sanktsioonipaketi kehtestamise nimel, öeldes: «Püüame uurida kõiki meie käsutuses olevaid vahendeid olukorra lahendamiseks.»

Komisjoni juht Ursula von der Leyen ütles oma avalduses, et EL otsib eelkõige võimalust sanktsioonideks lennufirmadele, keda peetakse aktiivseks osaliseks inimkaubanduses, lennutades migrante Valgevenesse.

EL peatas teisipäeval lepingu, mille alusel Valgevene ametnikel oli varem lihtsam ELi viisat saada, võttes vastu komisjoni ettepaneku, millest teatati septembris osana Lukašenko režiimile seatud piirangutest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles