Haavisto: Poola olukorra kordumisel Soomes saaks piiri sulgeda (1)

Copy
Soome-Vene piir.
Soome-Vene piir. Foto: Wikimedia

Soomel oleks võimalik praeguste seaduste alusel oma piir sulgeda, kui seal valitseks samasugune olukord, nagu praegu Valgevene ja EL-i liikmesriikide piiril, ütles välisminister Pekka Haavisto.

Haavisto kinnitas koos Läti välisministriga antud pressikonverentsil, et piirivalveseadus annab Soomele võimaluse piir vajadusel ajutiselt sulgeda. Piiride sulgemise üle võidakse Haavisto sõnul otsustada hübriidohu, või teiste Soome turvalisust ohustavate olukordade puhul.

Soome välisminister mõistis Valgevene praeguse tegevuse täielikult hukka. EL süüdistab Minskit hübriidrünnakus, kus Valgevene toob teistest riikidest inimesi oma territooriumile ja saadab nad sealt EL-i.

Olukord eskaleerus viimati Poola ja Valgevene piiril, kuhu on Poola teatel saabunud tuhandeid inimesi.

«Juhul, kui Vangevene toob pagulasi Minskisse, siis on selge, et Vangevene peab nende eest ka ise hoolitsema ega või neid politsei, või sõjaväe toel üle piiri saata,» ütles Haavisto.

Valgevene vastu on Haavisto sõnul töös viies sanktsioonide pakett, mis keskendub inimkaubandusele ja riigi kasutamisele transiitriigina. Lisaks peaks EL Haavisto sõnul pidama diplomaatilisi läbirääkimisi riikidega, kes võimaldavad transiiti inimeste veoks.

EL süüdistab Valgevenet hübriidoperatsioonis, kus inimesi tuuakse teistest riikidest Valgevene territooriumile ja saadetakse sealt EL-i.

Haavisto kohtus teisipäeval Helsingis Läti kolleegi Edgars Rinkēvičsiga. Valgevene küsimust arutati palju. Rinkēvičs ütles, et EL peab leidma viisi, kuidas abistada neid, keda vaja, kuid ei saa lubada Valgevene presidendil Aleksandr Lukašenkol saata piirile inimesi juurde.

«Ta soovib EL-i lõhestada, saada lahti sanktsioonidest ja tekitada uus versioon 2015. aasta kriisist, mida me kõik kogesime ja mille tagajärgi me teame,» ütles Rinkēvičs.

Varem on pagulasi saabunud ka Läti ja Leedu piirile.Rinkēvičs rõhutas ka, et EL peaks arendama oma välispiiride valvet.

Lisaks Valgevenele arutasid ministrid ka koroonapandeemiat. Rinkēvičs tänas EL-i liikmesriike mõlemal juhul saadud toe eest. Soome pakkus Lätile koroonakriisiga toimetulekuks hingamisaparaate.

Valgevene tegevus on EL-is laialdaselt hukka mõistetud. Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni sõnul ei tohi leppida pagulaste kasutamisega poliitilistel eesmärkidel

«Valgevene peab lõpetama inimelude ohustamise,» ütles ta.

Von der Leyen kutsus esmaspäeval EL-i liikmesriike kehtestama rohkem sanktsioone Valgevene «hübriidrünnaku» eest vastutavate ametnike vastu. Ta lisas, et EL püüab välja selgitada, milliseid sanktsioone kasutada pagulasi Valgevenesse toonud lennufirmade osas.

Ka Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Charles Micheli sõnul väärib pagulaste ärakasutamine hübriidrünnakus äärmist hukkamõistu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles