Prantsusmaa: kalandustülile Suurbritanniaga on vaja kiiret lahendust

Copy
Briti Brexiti-minister David Frost ja Prantsuse Euroopa asjade minister Clement Beaune.
Briti Brexiti-minister David Frost ja Prantsuse Euroopa asjade minister Clement Beaune. Foto: H. Serraz/Prantsuse välisministeerium/Reuters/Scanpix

Prantsusmaa kutsus teisipäeval leidma kiiret lahendust kalandustülile Suurbritanniaga, mis ähvardab eskaleeruda täiemahuliseks kaubandussõjaks.

Prantsuse Euroopa asjade minister Clément Beaune vestles teisipäeval telefonitsi Briti Brexiti ministri David Frostiga, et proovida nädalaid kestnud ummikseisule lahendust leida.

«Prantsusmaa on dialoogile endiselt avatud, kuid meie kaluritel on vaja kiiret lahendust, mis lähtub meievaheliste lepete jõustamisest,» kirjutas Beaune vestluse järel Twitteris.

Möödunud neljapäeval kohtusid ministrid silmast-silma Pariisis, kuid üksmeelt ei saavutatud. Vaidlus on raskendanud juba niigi keerulisi Brexiti-järgseid suhteid Pariisi ja Londoni vahel.

Beaune'i säutsust võib järeldada, et läbimurret ei saavutatud ka seekordses telefonivestluses, ehkki dialoog ilmselt jätkub.

Prantsusmaa on ähvardanud, et keelab Briti kalalaevadel oma saagi toomise Prantsuse sadamatesse ja suurendab kontrolli kogu ÜK-st tuleva kauba üle.

President Emmanuel Macron lükkas meetmete rakendamise läbirääkimiste pidamiseks edasi, kuid Prantsuse ametnikud on kinnitanud, et juhul kui dialoog läbi kukub, on kõik variandid võimalikud.

Mullu sõlmitud leppe järgi on Euroopa kalalaevadel õigus jätkata püüki Briti vetes, kui nad suudavad tõestada, et on seda teinud varemgi.

Pariisi sõnul pole mitmekümnele Prantsuse laevale püügiluba antud, kuid London eitab seda kaljukindlalt.

Üldise Prantsusmaa ja ÜK kahepoolse kaubavahetuse taustal on need mahud küll väikesed.

Analüütikute sõnul soovib Macron võtta Johnsoni suhtes range hoiaku, sest taotleb tagasivalimist 2022. aastal toimuvatel presidendivalimistel, samas kui Johnson tahab pidada aktiivseid Brexiti-järgseid läbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles