KOHALIK VAADE ⟩ Draghi käe all hülgavad parempoolsed valijad käpardliku Salvini ja äärmusliku Meloni

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Oktoobris peetud kohalike valimiste järel tegi katse paremleeri ühtsust lappida erakonna Forza Italia juht Silvio Berlusconi (paremal), kutsudes oma Rooma häärberisse külla Liiga liidri Matteo Salvini (vasakul) ja Itaalia Vendade juhi Giorgia Meloni (keskel). 
Oktoobris peetud kohalike valimiste järel tegi katse paremleeri ühtsust lappida erakonna Forza Italia juht Silvio Berlusconi (paremal), kutsudes oma Rooma häärberisse külla Liiga liidri Matteo Salvini (vasakul) ja Itaalia Vendade juhi Giorgia Meloni (keskel). Foto: Claudio Peri/ansa/epa/scanpix

Kaks aastat tagasi oktoobris oli erakonna Liiga liider Matteo Salvini eufooriline. Tema partei juhitav parempoolne koalitsioon oli just suurelt võitnud valimised Umbria maakonnas. «Vasaktsentristide kaotust ei unustata 30 aastat. Nüüd võtame neilt kõik, me võtame ka Emilia Romagna maakonna,» kuulutas ta võidutsedes.

Populistliku poliitikuna on Salvini oma osavust tõestanud, visionäärina aga mitte. Nad ei võitnud kolm kuud hiljem Emilia Romagnas ning läinudkuistel kohalikel valimistel Roomas, Milanos, Torinos, Napolis ja Bolognas jäid samuti kaotajaks.

Itaalia analüütikud püüavad parasjagu leida selgitust hoobile, mis tabas konservatiivset koalitsiooni viimastel kohalikel valimistel. Arvamusküsitluste järgi on parempoolsed jõud ülekaalukalt rahva soosikud, kuid samal ajal näitavad hääletustulemused, et neid uuringuid ei saa usaldada. Selle tulemuse juures näib olevat mitu mõjutegurit: peaminister Mario Draghi, pandeemia ning sisesõda juhtpositsiooni nimel seltskonnas, mille liikmeskond varieerub skaalal liberaaltsentristidest neofašistideni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles