Kanadas alustati endise põlisrahvaste kooli juures haudade otsimist

Copy
Endine põlisrahvaste internaatkool Kanadas Brantfordis.
Endine põlisrahvaste internaatkool Kanadas Brantfordis. Foto: Cole Burston / AFP / Scanpix

Kanada vanima ja kõige kauem tegutsenud endise põlisrahvaste internaatkooli juures alustati teisipäeval kunagiste õpilaste tähistamate haudade otsimist.

Otsinguid alustati Ontario provintsis Brantfordis endise Mohawki internaatkooli ümbruses. See tegutses 1885. aastast 1970. aastani ning igal aastal oli seal kirjas 90-200 õpilast.

See on üks mitmekümnest paigast, mis kavatsetakse läbi uurida pärast seda, kui varem sel aastal leiti Briti Columbias ja Saksatchewanis endiste koolide territooriumil üle 1200 tähistamata haua.

Kanada põlisrahvaste lapsi viidi alates 19. sajandist kuni 1970. aastateni riigi rahastatud kristlikku haridust pakkuvatesse koolidesse, mille eesmärgiks oli laste nõndanimetatud assimileerimine Kanada ühiskonda.

Kokku on juttu enam kui 150 000 lapsest, kes käisid 139 koolis. Lapsed eraldati oma peredest, neid sunniti ristiusku pöörduma ning neil ei lubatud rääkida omaenda keeles.

Uurimiskomisjon leidis, et lapsi peksti ja seksuaalselt väärkoheldi ning hinnanguliselt suri koolides üle 4000 lapse. Komisjon järeldas, et Kanada sooritas põlisrahvaste «kultuurilise genotsiidi».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles