Pariis: Macron kahetseb diplomaatilist tüli Alžeeriaga

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: Gabrielle CEZARD / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron tunneb suurimat austust Alžeeria vastu ja kahetseb diplomaatilist tüli, mida tema kriitika selle riigi juhtkonna aadressil on tekitanud, teatas teisipäeval tema kantselei.

Prantsusmaa ja tema endise koloonia suhted on olnud pingelised suure osa kuuest aastakümnest alates Alžeeria iseseisvumisest 1962. aastal pärast kaheksa aastat kestnud sõda.

Suhted halvenesid veelgi oktoobris, kui Macron süüdistas Alžeeria «poliitilis-sõjalist süsteemi» iseseisvussõja ajaloo ümberkirjutamises, et õhutada viha Prantsusmaa vastu.

Macron seadis ka kahtluse alla, kas Alžeeria oli üldse eksisteerinud riigina enne, kui Prantsusmaa selle 19. sajandil koloniseeris.

«Vabariigi president kahetseb vastuolusid ja vääritimõistmist, mida need kommentaarid on põhjustanud,» ütles üks anonüümseks jääda soovinud kõrge presidendikantselei ametnik ajakirjanikele.

Ta lisas, et Macronil on «suurim austus Alžeeria riigi ja tema ajaloo ning Alžeeria suveräänsuse vastu».

Alžeeria reageeris raevukalt Macroni märkustele oktoobris ning kuu aega varem langetatud otsusele järsult vähendada Alžeeria, Maroko ja Tuneesia kodanikele antavaid viisasid.

Alžiir kutsus oma suursaadiku Pariisist koju ning keelas Prantsuse sõjaväelennukitel Alžeeria õhuruumi kasutamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles