Trumpil ei õnnestunud blokeerida 6. jaanuariga seotud dokumente

BNS
Copy
Donald Trump 2018 aastal.
Donald Trump 2018 aastal. Foto: Shutterstock

USA föderaalkohtunik otsustas teisipäeval, et Valge Maja dokumendid, mis võivad siduda endise presidendi Donald Trumpi 6. jaanuari rünnakuga Kapitooliumile, võib anda vägivalda uurivale kongressi komiteele tutvumiseks.

Kohtunik Tanya Chutkan leidis, et avalikkuse huvides on lubada seadusandlikul ja täitevvõimul uurida sündmusi, mis viisid ja leidsid aset 6. jaanuaril ning kaaluda seadusandlust, mis takistaksid selliste sündmuste kordumist.

Trump püüdis blokeerida sadu lehekülgi Valge Maja dokumente. Nende seas on tema tähtsate abide ja pressisekretäri kirju ja protokolle.

Rahvusarhiiv esitas varem nimekirja dokumentidest, mille üleandmist kongressile Trump püüdis takistada raskendamaks uurijate tööd.

Trump püüdis blokeerida rohkem kui 770 lehekülge dokumente, nende seas on tema endise personaliülema Mark Meadowsi, endise kõrge abi Stephen Milleri ja endise asenõuniku Patrick Philbini protokolle ja kirju.

Trump tahtis ka blokeerida Valge Maja igapäevase päeviku - mis sisaldab andmeid tema tegevuste, reiside, briifingute ja telefonikõnede kohta.

Lisaks ei soovinud Trump, et kongress näeks memosid tema endisele pressisekretärile Kayleigh McEnanyle, käsitsi kirjutatud teksti 6. jaanuari sündmuste kohta ning kõne mustandit «Save America» meeleavalduseks, mis viis rünnakuni.

Rahvusarhiiv on alates augusti lõpust saatnud Trumpi ja praeguse presidendi Joe Bideniga seotud dokumente kongressi uurijatele, kellel on nendega tutvumiseks aega 30 päeva.

Ülemkohus on otsustanud, et presidendid võivad hoida teatud dokumente ja jutuajamisi salastatuna, et arendada oma abidega avameelsemaid arutelusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles