Gröönimaa võttis vastu uraani otsimist ja kaevandamist keelava seaduse (1)

BNS
Copy
Gröönimaa
Gröönimaa Foto: imago images / Dieter Mendzigall

Gröönimaa parlament võttis teisipäeval vastu seaduse, mis keelab uraani otsimise ja kaevandamise sellel suurel Taani koosseisu kuuluval territooriumil.

Seaduse vastuvõtmist lubas valitsev vasakpoolne erakond Inuit Ataqatigiit (AI) aprillis peetud valimistele eelnenud kampaania raames.

Valimised korraldati erimeelsuste tõttu vastuolulise uraani- ja haruldaste muldmetallide kaevandusprojekti suhtes.

IA võitis Gröönimaa 31-kohalises parlamendis 12 kohta, edestades rivaalitsevat sotsiaaldemokraatlikku parteid Siumut, mis oli domineerinud saare poliitikas alates autonoomia saavutamisest 1979. aastal.

Teisipäeval toetas 12 parlamendisaadikut uraani kaevandamist keelavat seadust ning üheksa hääletas vastu.

IA tegi kampaaniat Kuannersuiti maardla kasutamise vastu saare lõunaosas. Seda peetakse üheks maailma rikkaimaks uraani- ja haruldaste muldmetallide maardlaks.

Projektist, mida juhib Hiinale kuuluv Austraalia ettevõte Greenland Minerals, ei ole veel ametlikult loobutud.

Prantsuse ettevõte Orano teatas tänavu mais, et ei alusta otsimistöid, kuigi sai loa seda teha.

Gröönimaal tegutseb praegu kaks kaevandust, neist ühes kaevandatakse anortosiiti ning teises rubiine ja roosasid safiire.

Gröönimaa kohalik valitsus ei ole siiski vastu igasugusele kaevandustegevusele, kuid on keelanud täielikult nafta otsimise seoses murega kliima ja keskkonna pärast.

Varem sel kuul teatas Gröönimaa peaminister Mute Egede, et ta tahab ühineda Pariisi kliimaleppega. Gröönimaa on üks vähestest, kes ei ole seda veel ratifitseerinud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles