ÜRO: Etioopias peeti kinni 72 toiduabiveoki juhti

Copy
Töölised tühjendavad WFP toiduabiveokit Põhja-Etioopias Tigrays 23. august 2021.
Töölised tühjendavad WFP toiduabiveokit Põhja-Etioopias Tigrays 23. august 2021. Foto: Claire Nevill/AP/Scanpix

Etioopia võimud võtsid riigi põhjaosas asuvas linnas, mis asub näljahädas Tigray piirkonda viival ainsal kasutuskõlblikul teel, kinni 72 Maailma Toiduprogrammi (WFP) autojuhti, teatas kolmapäeval ÜRO.

«Me kinnitame, et Semeras peeti kinni 72 WFP palgatud autojuhti. Oleme võtnud ühendust Etioopia valitsusega, et nende kinnipidamise põhjus teada saada,» ütles ÜRO pressiesindaja.

«Peame valitsusega läbirääkimisi, et tagada nende ohutus ning nende juriidiliste ja inimõiguste täielik kaitstus.»

Teisipäeval teatas ÜRO, et organisatsiooni 22 Etioopia töötajat peeti pealinnas Addis Abebas kinni. Advokaatide ja inimõiguslaste sõnul oli haarang suunatud tigrinja päritolu inimeste vastu.

Kuus töötajat on nüüdseks vabastatud, 16 oli teisipäeva õhtul veel vahi all, ütles ÜRO pressiesindaja Stéphane Dujarric New Yorgis ajakirjanikele.

Ametnike sõnul tehakse haaranguid üle aasta peaminister Abiy Ahmedi valitsusega sõdinud mässulise Tigray Vabastusrinde (TPLF) toetajatele.

Semeras kinni peetud autojuhtide rahvus ei ole selgunud, aga ÜRO-l on olnud tavaks palgata tigrinjasid Tigraysse humanitaarabi viima

Konflikt Etioopias puhkes mullu novembris, kui peaminister Abiy saatis väed Tigray võimupartei TPLF-i vastu, süüdistades seda sõjaväebaaside ründamises.

2019. aasta Nobeli rahupreemia laureaat tõotas kiiret võitu, aga juuni lõpuks olid mässulised enamiku Tigrayst tagasi vallutanud ning asusid pealetungile naaberosariikides Afarias ja Amharas.

Tigray on olnud sestpeale sisuliselt humanitaarblokaadis ja elanikud näljas. Juuli keskpaigast saadik on Semerast Tigraysse pääsenud vaid 15 protsenti hädavajalikust abist.

Eelmisel nädalal ütles ÜRO, et pärast 18. oktoobrit ei ole ükski abiveok Põhja-Etioopiasse sisenenud. 28. oktoobrist on abitöötajate piirkonda sisenemine ja sealt väljumine maanteed mööda keelatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles