Ukraina liikumine idast läände on olnud Euroopa suurim geopoliitiline nihe ja Euroopa Liit aitab sellele kaasa nii mõistliku nõu kui ka ressurssidega, leiab Euroopa Liidu suursaadik Matti Maasikas lisades, et viimase seitsme aasta jooksul on EL panustanud sinna 17 miljardit eurot laene ja abi, mida on rohkem kui ühelegi teisele partnerile.

Matti Maasikas kohtus Postimehega Kiievi kesklinnas asuvas Euroopa Liidu delegatsiooni hoones. Delegatsiooni uhke maja oli igast küljest sissepiiratud ehitusjärgus hoonetega, kus käis vilgas ehitustegevus, mis Ukraina laiaulatuslikke riigireforme ja institutsioonide tugevdamise protsesse silmas pidades eriti paslik tundus.

Saabusite äsja Viljandi sõpruslinnast Ternopilist, mis seal toimus?

Meil oli rühma suursaadikutega väljasõit, kus kohtusime linnapeaga ja oblasti kuberneriga. Selliste väljasõitude puhul on alati oluliseks teemaks väga edukalt toimunud detsentraliseerimine ehk haldusreform, millega linnadele ja valdadele rohkem õigusi ning kohustusi anti.

Selle tagajärjel vähendati oluliselt valdade arvu ehk siis see mida Eestis 15 aastat tehti ja mis kõvasti kirgi küttis, tehti siin ära mõne aastaga. Viimane faas – sundliitmine – möödus peaaegu ilma protestimiste ja kohtukaasusteta.

Kommentaarid (5)
Copy