Macron ja Harris kuulutasid Pariisi kohtumisel uut ajastut

Copy
Kamala Harris ja Emmanuel Macron kohtumisel Pariisis.
Kamala Harris ja Emmanuel Macron kohtumisel Pariisis. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles kolmapäeval Pariisis viibivale USA asepresidendile Kamala Harrisele, et Prantsusmaa ja Ühendriikide koostöö on pärast Austraalia allveelaevalepingu tühistamisele järgnenud tüli äärmiselt tähtis.

«Me jagame seisukohta, et oleme uue ajastu alguses. Meie koostöö on selle ajastu jaoks absoluutselt kriitilise tähtsusega,» lausus Macron Harrisele, kes vastas, et Prantsusmaa ja USA on suhteid on ühiste väärtuste ja ühiste prioriteetide tõttu saatnud alati suur edu.

Inglise keeles rääkinud Macron kirjeldas pingete leevendamiseks mõeldud 29. oktoobri kohtumist USA presidendi Joe Bideniga kui viljakat. Tema sõnul sillutas see tee lähinädalateks, -kuudeks ja isegi -aastateks.

«Tuginedes teie ja president Bideni peetud suurepärasele vestlusele, ootan ma järgmisi päevi, et jätkata meie ühist tööd ja taastada fookus partnerlusel, mis meil on alati olnud,» ütles Harris, kes osaleb neljapäeval Pariisis rahufoorumil ja reedel Liibüa teemalisel konverentsil. reedel tema Pariisi visiidi ajal.

Septembris puhkes tohutu tüli Prantsusmaa ja Ühendriikide vahel, kui Austraalia lahkus Pariisiga sõlmitud mitme miljardi dollarisest allveelaevaleppest, valides alternatiivse lepingu USA-ga.

Biden püüdis oktoobrikuisel kohtumisel Macroniga vaidlust siluda, öeldes Prantsusmaa liidrile, et tema valitsus oli Austraaliaga allveelaevalepet sõlmides kohmakas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles