Maailma kaks suurimat saastajat teatasid ühisest kliimaalgatusest

Copy
Himaalaja liustike sulamine toob enesega üleujutused ja põuad. Protsessi võiks pidurdada vaid kiired globaalse kliimasoojenemise vastased abinõud.
Himaalaja liustike sulamine toob enesega üleujutused ja põuad. Protsessi võiks pidurdada vaid kiired globaalse kliimasoojenemise vastased abinõud. Foto: EPA

Hiina ja USA teatasid kolmapäeval ühisest algatusest tõhustatud kliimameetmete võtmiseks, ütles Pekingi kauaaegne kliimasaadik COP26 tippkohtumisel.

«Mõlemad pooled tunnistavad, et praeguste sammude ja Pariisi kokkuleppe eesmärkide vahel on lõhe, nii et me tugevdame ühiselt kliimameetmeid,» ütles Xie Zhenhua ajakirjanikele üllatavas teadaandes.

Hiina ja USA on kaks suurimat saastajat maailmas, andes kokku peaaegu 40 protsenti kogu süsiniku heitkogusest.

Xie märkis, et algatus hõlmab konkreetseid plaane tõhusamaks tegevuseks juba sel kümnendil ning et nii USA kui Hiina töötavad ÜRO kliimatippkohtumisel Glasgows Pariisi leppe reeglistiku lõpuleviimise nimel.

2015. aasta detsembris Pariisis 195 riigi osalusel sõlmitud kokkulepe on esimene kliimamuutustega tegelev mitmepoolne leping, mis käsitleb peaaegu kogu maailma kasvuhoonegaaside heidet.

Riigid kohustusid lepinguga töötama selle nimel, et piirata emissiooni kärpimise abil üleilmset temperatuuritõusu 1,5 kuni kahe kraadiga tööstuseelsest tasemest.

Xie ütles, et Hiina ja USA on viimase kümne kuu jooksul korraldanud 30 virtuaalset kohtumist, et algatusega välja tulla.

«Kahe maailma suurriigina peavad Hiina ja USA võtma vastutuse koostöö eest teiste asjaosalistega kliimamuutuste vastu võitlemisel,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles