USA: Venemaa peaks selgitama oma vägede liikumist Ukraina piiril

Copy
Satellidifotolt on näha Vene armee liikursuurtükkide koondumist Smolenski oblastis.
Satellidifotolt on näha Vene armee liikursuurtükkide koondumist Smolenski oblastis. Foto: AFP/SCANPIX

USA kutsus kolmapäeval Venemaad üles selgitama oma kavatsusi seoses tavatu sõjalise aktiivsusega Ukraina piiridel, lisades, et Washington jälgib olukorda väga pingsalt.

Pentagoni pressiesindaja John Kirby ütles, et USA on mures vägede liikumise pärast küll Venemaa piirides, kuid samas Ukraina piiri lähedal, kus valitsusväed on seitse aastat pidanud sõda Moskva-meelsete mässulistega.

Kirby ei täpsustanud, mida USA sõjaväelased olid Venemaa sõjalise aktiivsuse kohta täheldanud, öeldes vaid, et see oli oma suuruse ja ulatuse poolest ebatavaline.

«Ei ole päris selge, millised on Venemaa kavatsused,» lisas ta.

Washington sooviks neid paremini mõista ega tahaks näha täiendavaid samme, mis destabiliseeriksid veel enam niigi väga pingelist osa maailmast, lisas Kirby.

«Kutsume Venemaad üles olema selged oma kavatsustes ja järgima Minski kokkuleppeid,» ütles ta, viidates lepetele, mille eesmärk on teha lõpp lahingutegevusele Ukrainas.

«Meie toetus Ukraina territoriaalsele terviklikkuse ja suveräänsusele on vankumatu,» lisas Kirby.

Läinud nädalal leidis Moskvas aset harukordne kohtumine USA Luure Keskagentuuri (CIA) juhi William Burnsi ja president Vladimir Putini vahel.

CNN-i andmeil saatis president Joe Biden USA endise suursaadiku Burnsi Moskvasse, et uurida otse Vene vägede koondumise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles