USA hoiatas Venemaad tõsise vea eest Ukrainas

Copy
USA välisminister Antony Blinken (paremal) ja tema Ukraina kolleeg Dmõtro Kuleba pressikonverentsil.
USA välisminister Antony Blinken (paremal) ja tema Ukraina kolleeg Dmõtro Kuleba pressikonverentsil. Foto: Leah Millis/AP/Scanpix

USA manitses kolmapäeval Venemaad mitte tegema Ukrainas veel üht «tõsist viga». Washingtonis Ukraina välisministrit võõrustav USA välisametkonna juht Antony Blinken väljendas Ühendriikide muret seoses teadetega Venemaa tavatust aktiivsusest Ukraina lähedal.

«Meil ei ole selgust Moskva kavatsuste osas, kuid me tunneme selle käitumismustrit,» märkis Blinken ühisel pressikonverentsil.

«Meil on mure, et Venemaa võib teha tõsise vea, üritades uuesti korrata seda, mida võttis ette 2014. aastal, kui koondas piiri äärde väed, sisenes Ukraina suveräänsele territooriumile ja väitis eksitavalt, et see oli provotseeritud,» ütles ta.

«Meie pühendumus Ukraina suveräänsusele, iseseisvusele ja territoriaalsele terviklikkusele on raudkindel ning rahvusvaheline üldsus näeb läbi kõik Venemaa katsed kasutada oma varasemat taktikat,» ütles Blinken.

Ukraina on ohvriterohkes sõjas Moskva-meelsete separatistidega oma suuresti venekeelses idaosas alates 2014. aastast, mil Venemaa vallutas Krimmi poolsaare.

Moskva asus tegutsema pärast seda, kui massimeeleavaldused viisid ametist presidendi, kes oli peatanud jõupingutused Euroopa Liidule lähenemiseks.

Venemaa koondas ka märtsis Ukraina piiridele 100 000 sõdurit. Need taandusid, kuid nii Ukraina kui ka USA tõdesid toona, et väed viidi minema piiratud ulatuses.

Välisminister Dmõtro Kuleba ütles, et Ukraina soovib teha koostööd USA-ga, tugevdamaks oma kaitset «ega kavatse kedagi rünnata».

«Parim viis agressiivse Venemaa heidutamiseks on teha Kremlile selgeks, et Ukraina on tugev, aga ka seda, et tal on tugevad liitlased, kes ei jäta teda Moskva üha suureneva agressiivsuse ees omapead,» ütles Kuleba.

«Venemaa agressioon Ukraina vastu lõpeb päeval, mil Ukraina koht lääne osana institutsionaliseeritakse ning see ei ole enam kahtluse all,» ütles ta.

Pentagoni pressiesindaja John Kirby ütles varem, et Venemaa sõjaline aktiivsus Ukraina piiride lähedal on «oma suuruse ja ulatuse poolest ebatavaline».

«Ei ole päris selge, millised on Venemaa kavatsused,» lisas ta.

«Kutsume Venemaad üles olema selged oma kavatsustes ja järgima Minski kokkuleppeid,» ütles ta, viidates lepetele, mille eesmärk on teha lõpp lahingutegevusele Ukrainas.

Läinud nädalal leidis Moskvas aset harukordne kohtumine USA Luure Keskagentuuri (CIA) juhi William Burnsi ja president Vladimir Putini vahel.

CNN-i andmeil saatis president Joe Biden USA endise suursaadiku Burnsi Moskvasse, et uurida otse Vene vägede koondumise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles