Küpros tahab peatada asüülitaotlused

Copy
Asüülitaotlejate keskus Küprosel.
Asüülitaotlejate keskus Küprosel. Foto: Christina ASSI / AFP / Scanpix

Küpros teatas kolmapäeval, et taotleb luba peatada asüülitaotused, sest riik ei tule toime ebaseaduslike migrantide tulvaga saarele.

Andmed näitavad, et Küpros seisab silmitsi migrandikriisist tingitud demograafilise muutuse ja «ägeda sotsiaalmajandusliku mõjuga», ütles valitsuse pressiesindaja Marios Pelekanos.

«Me esitame Euroopa Komisjonile taotluse, et astutaks samme Küprose vabariigi heaks ja antaks õigus peatada ebaseaduslikult riiki sisenevate inimeste asüülitaotlused,» ütles ta.

Küprose sõnul on ta saanud Euroopa Liidu riikidest suurima arvu esmakordseid asüülitatolusi umbes miljonilise elanike arvu kohta.

Nikosia süüdistab kriisis Türgit, kes lubavat ebaseaduslikke migrante rahvusvaheliselt tunnustamata Põhja-Küprose Türgi vabariigist üle piiri.

Küpros on jagatud kaheks alates 1974. aastast, kui Türgi väed sisenesid saarele ja okupeerisid vastuseks Kreeka sõjaväehunta mahitatud riigipöördekatsele selle põhjapoolse kolmandiku.

Saart poolitab idast läände kulgev 180 kilomeetri pikkune niinimetatud roheline joon, mis eraldab ELi liiget Küprose vabariiki Põhja-Küprose Türgi vabariigist, mida tunnustab vaid Ankara.

Küprose vabariiki on 2021. aastal sisenenud migrante 38 protsenti rohkem kui aasta varem, ütles Pelekanos.

Selle aasta esimese 10 kuuga saabus 10 868 ebaseaduslikku migranti, neist 9270 Põhja-Küprosest.

Riigis elab juba varasemast ebaseaduslikult rohkem kui 33 000 inimest.

«Asüülitaotlejate hulk on tõusnud üle nelja protsendi elanikkonnast, samas kui teistes ELi rindejooneriikides ei ületa see üht protsentigi,» ütles Pelekanos.

Küprose valitsus leppis president Nikos Anastasiades juhatatud erakorralisel istungil kokku reas meetmetes reguleerimatu sisserände peatamiseks.

Pelekanose sõnul ootab Nikosia ELilt solidaarsust, et paigutada asüülitaotlejad kiiresti ümber teistesse liikmesriikidesse ja saata tagasi asukohamaale.

Valitsuse andmetel on 15 000 inimese asüülitaotlus tagasi lükatud, aga neid ei saa välja saata, sest ELil ei ole selleks ühtset poliitikat ega kokkulepet päritoluriikidega.

Küpros ootab Euroopa Komisjonilt erakorralisi meetmeid üha halveneva olukorraga toimetulekuks, ütles Pelekanos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles