Intervjuu ⟩ Kreeka kaitseministrile meenus neile korraldatud migrandirünnak (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Kreeka politsei ja sissetungijate mullune vastasseis Kastaniési piirkonnas.
Kreeka politsei ja sissetungijate mullune vastasseis Kastaniési piirkonnas. Foto: Giannis Papanikos/AP/Scanpix

Praegu Valgevene-Poola piiril toimuv on ühtaegu nii sarnane kui ka erinev võrreldes sellega, mis juhtus mullu talvel Évroses, kus migrantidega ründas Türgi, ütleb Kreeka kaitseminister Nikólaos Panagiotópoulos intervjuus Postimehele.

Mis olid esimesed emotsioonid, mis teil tekkisid, kui nägite uudiseid migratsioonivoogudest Valgevene piirile?

Esiteks tuli mulle kohe meelde see, millega meie seisime silmitsi mullu oma riigi kirdeosa maismaapiiril. Kui meie vastu korraldati samasugune hübriidrünnak suure hulga pagulaste ja migrantidega, kes toodi meie piirile, et nad sealt üle tungiksid.

See ei üllatanud meid ja me tulime selle hübriidrünnakuga toime, intensiivistades koostööd oma piirivalve, politsei ja toetavas rollis sõjaväe vahel. Ütlesime välja fakti, et Kreeka piir on ka Euroopa piir ning meie kohus on oma suveräänsete õiguste eest seistes kaitsta oma piiri, mis on ka Euroopa piir.

Sama asi juhtub praegu Poola-Valgevene piiril. Oleme olnud väga otsekohesed, iseloomustades seda kui otsest hübriidrünnakut, ning ka rõhutanud, et riikidele, kes soovivad muuta migratsiooni ja pagulasvood vahendiks, millega lõigata majanduslikku või geopoliitilist kasu, tuleb öelda, et EL ja meie riigid koos seda ei luba.

Seda rõhutasime ka Eestis koos kaitseminister Kalle Laanetiga. Peame näitama üles otsustavust selliste olukordadega tegelemisel. Meil ei peaks olema illusioone: selline hübriidrünnak, katse muuta migrandid vahendiks, kujutab endast uutmoodi julgeolekuülesannet meie riikidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles