USA ajakirjanikule määrati Myanmaris 11-aastane vanglakaristus

BNS
Copy
Danny Fenster
Danny Fenster Foto: AFP/SCANPIX

Myanmaris alates maist vangis olevale USA ajakirjanikule, keda süüdistati ebaseaduslikku ühendusse kuulumises, mässuõhutamises ja viisareeglite rikkumises, määrati reedel 11-aastane vanglakaristus, teatas tema tööandja.

«Frontier Myanmar on sügavalt pettunud tänase otsuse üle mõista tegevtoimetaja Danny Fenster süüdi kolmes asjas ja määrata kokku 11-aastane vanglakaristus,» teatas väljaanne.

Myanmari hunta on süüdistab alates maist vangis olevat ajakirjanikku mässuõhutamises ja terrorismis.

Väljaande Frontier Myanmar toimetaja 37-aastane Danny Fenster vahistati, kui ta püüdis riigist lahkuda.

Varem oli Fenster kohtu all süüdistustega sõjaväevastase rahulolematuse õhutamises ja ebaseaduslikus ühenduses osalemises.

Süüdistus esitati päev pärast seda, kui USA endine diplomaat ja pantvangide vabakskõneleja Bill Richardson kohtus Myanmari pealinnas Naypyidaw's huntajuhi Min Aung Hlaingiga.

«Kõik on Frontieris selle otsuse pärast pettunud ja frustreeritud,» ütles väljaanne. «Tahame lihtsalt, et Danny vabastataks võimalikult kiiresti, et ta saaks koju pere juurde minna.»

Rahvusvahelise Kriisigrupi Myanmari analüütik Richard Horsey ütles, et karistus on «ennekuulmatu».

«Mitte ainult rahvusvahelistele ajakirjanikele, vaid ka Myanmari ajakirjanikele antakse sõnum, et olukorra faktipõhise kajastamise eest võidakse määrata palju aastaid kestev vangistus,» rääkis ta AFP-le.

Myanmar on kaoses alates veebruari alguses toimunud riigipöördest, mille järel on sõjaväehunta püüdnud maha suruda ulatuslikke demokraatiaproteste ja vaigistada eriarvamusi.

Kohaliku vaatlusrüma hinnangul on julgeolekujõud tapnud enam kui 1200 inimest.

Ka ajakirjandus on surutises, kuna hunta üritab karmistada kontrolli infovoo üle, piirates internetiühendust ja tühistades kohalike meediaväljaannete litsentse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles