HRW: Pekingi olümpia sponsorid peavad rääkima inimõigusrikkumistest

Copy
Pekingi olümpiamängude peakorter Hiina pealinnas 12. november 2021.
Pekingi olümpiamängude peakorter Hiina pealinnas 12. november 2021. Foto: Thomas Suen/REUTERS/Scanpix

Veebruaris peetavate Pekingi olümpiamängude suursponsorid peavad tõstatama inimõigusrikkumiste küsimuse, vastasel juhul ähvardab neid endid sellega seostamine, hoiatas reedel Human Rights Watch.

Olümpiamängude ettevalmistusi on tumestanud koroonapandeemia ja inimõigusorganisatsioonide üleskutsed mänge osaliselt või täielikult boikoteerida.

New Yorgis baseeruv Human Rights Watch (HRW) ärgitab nüüd sponsoreid, nagu Intel, Omega, Panasonic, Samsung, Toyota, Visa, Airbnb, Coca-Cola, Allianz ja Alibaba veel kaugemale minema.

HRW sõnul kirjutasid nad sponsoritele juba varem, kuid said vastuse ainult ühelt.

«2022. aasta Pekingi olümpiamängudeni on jäänud kõigest kolm kuud, aga sponsorfirmad vaikivad küsimuses, kuidas kavatsevad nad kasutada oma mõju Hiina kohutavale inimõigusolukorrale tähelepanu juhtimiseks,» ütles HRW Hiina direktor Sophie Richardson.

Tema sõnul lasevad olümpiamängude sponsorid käest võimaluse näidata, et peavad inimõigusnorme tähtsaks ja riskivad nii võimalusega, et neid seostatakse tsensuurist ja repressioonidest määritud olümpiamängudega.

Olümpiatuli jõudis Hiina oktoobris, kuid selle süütamise tseremooniasse Kreekas sekkus väike rühm aktiviste Tiibeti lipu ja plakatiga «ei genotsiidile».

Inimõigusaktivistid ja pagulased süüdistavad Pekingit Xinjiangi piirkonna islamiusku uiguuride represseerimises ning inimõiguste ulatuslikus piiramises Hongkongis ja Tiibetis.

Peking on võtnud korduvalt sõna spordi «politiseerimise» vastu, rahvusvaheline olümpiakomitee on aga öelnud, et tema võimuses ei ole «minna riiki ja öelda neile, mida teha tuleb».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles