Euroopa Nõukogu peasekretär asus Memoriali kaitsele

Copy
Memoriali juht Oleg Orlov Moskvas 19. september 2012.
Memoriali juht Oleg Orlov Moskvas 19. september 2012. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Euroopa Nõukogu peasekretär Marija Pejčinović Burić väljendas kahetsust Venemaa plaani pärast likvideerida vabaühendus Memorial ja kutsus Vene prokuratuuri üles seda otsust üle vaatama.

«Uudis, et Vene peaprokuratuur püüab likvideerida rahvusvahelist Memoriali, üht vanimat ja lugupeetuimat inimõigusorganisatsiooni nõndanimetatud välisagendiseaduse alusel, kutsub esile sügava kahjutunde,» seisis peasekretäri reedeses avalduses.

«Rahvusvahelise Memoriali likvideerimine annab veel ühe purustava löögi kodanikuühiskonnale, mis on ükskõik millise demokraatia aluseks,» märkis Pejčinović Burić.

«Seetõttu kutsume peaprokuratuuri üles oma otsust tühistama ja kinnitame oma valmidust aidata Vene võime välisagendiseaduse ülevaatamisel, et viia see vastavusse Euroopa inimõiguste konventsiooniga,» osutas peasekretär.

Teadupoolest arutab Venemaa ülekohus novembri lõpus peaprokuratuuri nõudmist likvideerida rahvusvaheline ajaloo-, haridus-, heategevus- ja inimõigusorganisatsioon Memorial ja selle allüksused.

Peaprokuratuuri arvates rikub Memorial seadusi, sealhulgas välisagendiseadust. Memorial eitab rikkumisi ja nimetas nõudmist poliitiliseks.

Memorial on Venemaa vanimaid inimõigusühendusi, mis tegeleb NSV Liidu ja Venemaa poliitiliste repressioonide uurimisega. Selle eelorganisatsiooni auesimeheks oli akadeemik Andrei Sahharov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles