Berliin: kõnelused transiitriikidega Valgevene asjus kannavad vilja

Copy
Saksa välisminister Heiko Maas.
Saksa välisminister Heiko Maas. Foto: imago-images.de/scanpix

Euroopa Liidu algatatud kõnelused lennufirmade ja transiitriikidega Valgene ja EL-i piirile kogunenud migrantide teemal on hakanud vilja kandma ja aitavad kriisi leevendada, teatas reedel Saksamaa.

«Kõnelused käivad ja täna on märke, et meid on saatnud juba mõningane edu,» ütles Saksa välisministeeriumi pressiesindaja, kui Türgi keelas Süüria, Iraagi ja Jeemeni kodanikel Türgist Valgevenesse lendamise.

Lääneriigid süüdistavad Aleksandr Lukašenko režiimi migrantide meelitamises Valgevenesse ja nende saatmises EL-i piirile. Arvatavalt makstakse seeläbi kätte sanktsioonide eest, mis kehtestati opositsiooni mahasurumise eest Valgevene mulluste presidendivalimiste järel.

Migrandid on üritanud Valgevenest Poola jõuda juba mitu kuud, kuid kriis eskaleerus sel nädalal, kui üle piiri üritas tungida mitusada inimest, kelle Poola piirivalve tagasi lõi.

Euroopa Liit on lubanud kehtestada Valgevenele kriisi tõttu veel sanktsioone. Samuti on hoiatatud teisi riike ja lennufirmasid kriisile kaasaaitamise eest läbi migrantide Valgevenesse lubamise.

«Kellelgi ei tohiks lubada Lukašenko ebainimlikus tegevuses karistamatult kaasa lüüa,» ütles Saksa välisminister Heiko Maas sel nädalal, hoiatades, et ka selles vallas valmistatatakse ette meetmeid.

Maas ütles reedel ajalehele Rheinische Post, et tagajärjed ootavad kõiki lennufirmasid, mis inimeste smugeldamisele kaasa aitavad. Karistuste seas võib olla õhuruumi kasutamise keeld või maandumislubade peatamine, ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles