Arengumaad tahavad kliimakatastroofide hüvitamist

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Kliimaaktivistid kasutasid COP26 viimast päeva veel viimaste suurte meeleavalduste korraldamiseks. 
Kliimaaktivistid kasutasid COP26 viimast päeva veel viimaste suurte meeleavalduste korraldamiseks. Foto: SCOTT HEPPELL/Scanpix

Ametlikult lõppes Šoti­maal Glasgow’s toimunud peaaegu kahe­nädalane kliimakonverents eile õhtul, aga Postimehe trükkimineku ajaks ei olnud veel selge, kas selle nädala jooksul lõppotsuse vastuvõtmiseni üldse jõutakse. Tippkohtumise kodu­lehele pandi aga eile üles lõppotsuste mustand.

Mõttekoja E3G kliimapoliitika nõuniku Jennifer Tollmanni sõnul on kokku­leppe mustandist näha, et Ühendkuningriik otsustas kirjutada teksti suured ambitsioonid ning lasta siis riikidel proovida eesmärke lahjendada, mitte anda juba ette palju variante, mille vahel valida, ­vahendas The Guardian.

Positiivse arenguna tõi Tollmann esile jõulise üleskutse rikastele riikidele toetada rahaliselt arengumaid kliima­muutuste vastu võitlemisel ja nende mõjuga kohanemisel.

Kliimamuutuste rahastamine on konverentsil olnud pingeid põhjustav teema, sest haavatavad arengumaad leiavad, et arenenud maadel on moraalne kohustus hüvitada globaalsest soojenemist põhjustatud kannatusi ­riikidele, mis ei ole soojenemisse ise palju panustanud. Rikkad riigid aga ei taha, et neid pandaks kompensatsioonidega juriidiliselt vastutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles