USA kehtestas Etioopia konflikti tõttu Eritreale uued sanktsioonid

Copy
Etioopia peaminister Abiy Ahmed (vasakul) ja Eritrea president Isaias Afwerki (paremal), kelle relvajõud võitlevad Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) vastu.
Etioopia peaminister Abiy Ahmed (vasakul) ja Eritrea president Isaias Afwerki (paremal), kelle relvajõud võitlevad Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) vastu. Foto: Stringer/EPA/Scanix

USA kehtestas eile Etioopia «plahvatusohtliku» konflikti tõttu Eritreale uued sanktsioonid.

Välisminister Antony Blinken ähvardas järgmise nädala Aafrika-visiidi eel kehtestada sanktsioonid ka Etioopia valitsuse ja mässuliste vastu, kui nad läbirääkimistega edasi ei liigu.

«Suutmatus olukorrale lahendust leida viib Etioopias plahvatuseni, mis levib ka teistesse regiooni riikidesse,» ütles Blinken ajakirjanikele. «Teine võimalus on peatada kogu praegune sõjategevus, istuda läbirääkimiste laua taha ja leppida kokku vaherahus, mis tagaks humanitaarabi jõudmise hädalisteni.»

USA on üle aasta kestnud verevalamise eest mõistnud hukka nii Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) kui oma endise liitlase ja Nobeli rahupreemia laureaadi, Etioopia peaministri Abiy Ahmedi.

President Joe Biden allkirjastas septembris täitevmääruse sanktsioonide kehtestamiseks Etioopiale ja otsustas sel kuul eemaldada Etioopia ühest oluliselt kaubanduspaktist.

Reedel võeti meetmeid aga Eritrea vastu, mille väed on toetanud Abiy valitsust ja millele heidetakse ette massimõrvasid, rüüstamist ja seksuaalrünnakuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles