Erdoğani nõunik: Türgi süüdistamine Valgevene rändekriisis on vale (1)

Copy
Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani välispoliitika nõunik Ibrahim Kalın.
Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani välispoliitika nõunik Ibrahim Kalın. Foto: OZAN KOSE/AFP/Scanpix

Türgi või Türgi riikliku lennufirma süüdistamine humanitaarkriisis Valgevene-Poola piiril on ekslik, ütles laupäeval president Recep Tayyip Erdoğani välispoliitika nõunik.

«Reisijad sõidavad Valgevenesse ning sealt Leetu, Poola ja teistesse Euroopa Liidu riikidesse. Süüdistada selles Türgit või Turkish Airlinesi on lihtsalt ekslik ja kohatu,» ütles Ibrahim Kalın.

Ta rõhutas usutluses, et viimasel kriisil ebaseaduslike sisserändajatega Poola, Leedu ja veel mõne Euroopa Liidu riigi piiril ei ole Türgiga mingit pistmist.

Ankara keelas reedel kolme Lähis-Ida riigi kodanikel lennata Türgi lennujaamadest Valgevenesse, põhjendades seda ebaseaduslike piiriületustega Valgevene ja Euroopa Liidu vahel.

Otsus tehti mõni päev pärast seda, kui Euroopa Liidu juht Ursula von der Leyen tõstatas võimaluse määrata lennufirmadele sanktsioonid seotuse eest inimkaubandusega.

Turkish Airlines pakub üht enim kasutatud rahvusvahelist ühendust Valgevene pealinna Minskiga.

Ajal, mil Ankara ja Brüsseli suhted on pingelised, võtsid Euroopa ametnikud Türgi teate lennuvõimaluse piiramisest Minskisse vastu kergendustundega.

Euroopa ülemkogu eesistuja Charles Michel tänas Twitteris Türgi ametiasutusi ja tsiviillennundusametit toetuse ja koostöö eest.

Kalıni sõnul tuli Türgis otsus pärast tihedaid konsultatsioone Poolaga ja Euroopa Liidu ametiisikutega.

Ta rõhutas seejuures Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğlu osutust Poola ja Leedu, aga ka Valgevene ametikaaslastele, et Türgi ei kanna olukorra kujunemise juures mingit vastutust.

Türgi on üks migrantide peamisi teid Euroopa Liitu jõudmiseks ja seal on kuni viis miljonit põgenikku ja migranti, enamus neist Süüriast.

Türgit läbivate migrantide arv on viimasel ajal taas kasvanud pärast seda, kui see oli koroonapandeemia esimesel aastal vähenenud.

Kalın möönis, et viimastel kuudel on ränne elavnenud. «Tahame teha nii, et need, kes reisivad, reisiksid kaheotsa piletitega. Et nad tuleksid tagasi. Aga kui mõni inimene jällegi Valgevenes ära eksib, siis pole see meie vastutus,» rääkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles