Kliimakohtumise juht ärgitas riike lõppotsuses kiirelt kokku leppima

BNS
Copy
A delegate walks past a sign during the UN Climate Change Conference (COP26) in Glasgow, Scotland, Britain, November 11, 2021. REUTERS/Yves Herman
A delegate walks past a sign during the UN Climate Change Conference (COP26) in Glasgow, Scotland, Britain, November 11, 2021. REUTERS/Yves Herman Foto: Yves Herman

Kliimatippkohtumise COP26 president Alok Sharma ärgitas laupäeval delegaate nõustuma kohtumise lõppotsuse mustandiga, nimetades seda tasakaalustatud leppeks, mis viib asju kõigi jaoks edasi.

«Kõigil on olnud võimalus sõna sekka öelda. Ma loodan, et mu kolleegid hindavad seda, mis laual on,» ütles Sharma konverentsi plenaaristungile. Ta kinnitas, et laupäevani pikendatud tippkohtumine peaks pärastlõunal läbi saama.

Delegatsioonijuhtide meeleheitlikud katsed viimasel hetkel leppeni jõuda on viinud spekulatsioonini, et kohtumist pikendatakse veelgi.

Sharma nentis, et lõppotsuse mustandi kõigi aspektide osas pole üksmeelt, kuid ta toonitas, et kokkuleppele ollakse lähedal.

Kaks nädalat kestnud läbirääkimiste järel on riikidel mitmes küsimuses endiselt tohutud eriarvamused, sealhulgas vaeste riikide kliimameetmete rahastamine ja süsinikuturu reeglid.

«Hulk osapooli tahavad endiselt pidada arutelu küsimuste lahendamise üle,» ütles Sharma rohkem kui poolteist tundi pärast seda, kui kliimakonverentsi lõpparutelu algama pidi. «Ma loodan, et me jõuame lahenduseni enne selle plenaari ametlikku algust.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles