Euroopa Komisjon: COP26 päästis Pariisi kliimaleppe eesmärgid (1)

Copy
Meeleavaldaja Glasgow's kliimatippkohtumisel 13. november 2021.
Meeleavaldaja Glasgow's kliimatippkohtumisel 13. november 2021. Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix

Euroopa Komisjon tervitas laupäeval COP26 kliimatippkohtumisel saavutatud kokkulepet, mis Komisjoni hinnangul tähendab, et 2015. aasta Pariisi kliimalepet on võimalik veel täita.

Lepet tervitas ka ÜK peaminister Boris Johnson, kes nimetas seda «suureks sammuks edasi».

«Jätkuvalt on lähiaastatel tarvis väga palju tööd teha,» ütles Johnson pärast kõnelusi Šotimaal Glasgow's.

«Meil on esimene rahvusvaheline kokkulepe järk-järgult söest loobumiseks ja teekaart globaalse soojenemise peatamiseks 1,5 kraadil Celsiuse järgi,» ütles Briti peaminister.

Ligi 200 riiki saavutasid COP26-l kokkuleppe, mille eesmärk on võidelda ülemaailmse kliimasoojenemise vastu. Kõnelused kestsid kaks nädalat.

«Ma loodan, et me vaatame Glasgow's toimunud COP26-le tulevikus tagasi ning peame seda kliimamuutuse lõpu alguseks ning ma teen selle eesmärgi nimel väsimatult tööd,» ütles Johnson.

ÜRO peasekretär António Guterres oli pessimistlikum, rõhutades, et sellest kokkuleppest üksi ei piisa.

«Me koputame jätkuvalt kliimakatastroofi uksele,» ütles ta.

Rootsi keskkonnaaktivist Greta Thunberg ütles, et kõnelused ei saavutanud midagi peale «blaa-blaa-blaa», viidates oma varasemale kriitikale.

COP26 leppe lõplik tekst kutsub riike üles kiirendama pingutusi filtreerimata söe järk-järguliseks kasutusest kõrvaldamiseks ja ebaefektiivsete fossiilkütuste riigitoetustest loobumiseks.

Hiina ja India olid vastu reostavate kütuste mainimisele ja teksti lõplik kuju polnud nii otsekohene kui esialgsetes variantides.

Samuti kutsuti kõiki riike kiirendama oma heitmekärpeid ja esitama 2022. aastaks uued riiklikud vastavasisulised plaanid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles