USA: Blinken väljendas Hiinale muret Taiwani survestamise pärast (1)

Copy
USA välisminister Antony Blinken ja Hiina välisminister Wang Yi Roomas 31. oktoober 2021.
USA välisminister Antony Blinken ja Hiina välisminister Wang Yi Roomas 31. oktoober 2021. Foto: TIZIANA FABI/AP/Scanpix

USA välisminister väljendas oma Hiina ametivennale muret Taiwani survestamise pärast, teatas laupäeval Ühendriikide välisministeerium.

USA välisminister Antony Blinken vestles Hiina välisministri Wang Yiga ning väljendas muret «Hiina Rahvavabariigi jätkuva sõjalise, diplomaatilise ja majandusliku surve pärast Taiwanile,» teatas ministeerium.

USA president Joe Biden ja tema Hiina ametivend Xi Jinping vestlevad videosilla vahendusel esmaspäeva õhtul Washingtoni aja järgi.

Blinken ja Wang kõnelesid reedel. USA minister ärgitas Hiina valitsust pidama sisulist dialoogi, et lahendada Taiwani küsimusi rahumeelselt ja viisil, mis vastab Taiwani elanike soovidele ja on nende huvides, teatas Ühendriikide välisministeerium.

Maailma kahe suurima majanduse suhted on alla käinud ning seda osaliselt Taiwani tõttu, mida Hiina peab osaks enda territooriumist.

Hiina lennukid sisenesid eelmisel kuul rekordiline arv kordi saare õhukaitsetsooni.

Washington on korduvalt demonstreerinud oma toetust Taiwanile selle vastu, mida nimetatakse Hiina agressiooniks.

Esmaspäevane tippkohtumine on võimalus kahe liidri jaoks, et arutada, kuidas vastutustundlikult tulla toime konkurentsiga USA ja Hiina vahel ning teha koostööd valdkondades, kus nende huvid kattuvad, teatas Washington.

Biden on alates presidendiks saamisest Xi'ga kaks korda telefonitsi vestelnud. Samuti kohtusid nad korduvalt, kui Biden oli Barack Obama ja Xi Hu Jintao asepresident.

Biden lootis Xi'ga kohtuda ka hiljutisel G20 tippkohtumisel Roomas, kuid Hiina liider ei ole alates COVID-19 pandeemia algusest välisvisiitidel käinud.

USA president on hoidnud Pekingi suhtes ranget joont, mis iseloomustas ka tema eelkäija Donald Trumpi suhteid Hiinaga.

Xi hoiatas neljapäeval külma sõja aegsete lõhede taasilmnemise eest Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas.

«Katsed tõmmata ideoloogilisi piire või moodustada väikseid klikke geopoliitilistel alustel on määratud nurjuma,» lausus ta. «Aasia ja Vaikse ookeani piirkond ei saa ja ei tohi langeda tagasi külma sõja aegsesse vastasseisu ja lõhesse.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles