Austria kehtestab esmaspäevast vaktsineerimata inimestele liikumispiirangud (49)

Copy
Koroonapiirangute vastane meeleavaldus Viinis 26. oktoobril 2021.
Koroonapiirangute vastane meeleavaldus Viinis 26. oktoobril 2021. Foto: Isabelle Ouvrard via www.imago-images.de / SEPA / Scanpix

Austria kantsler Alexander Schallenberg teatas pühapäeval, et esmaspäevast hakkavad kehtima üleriigilised liikumispiirangud inimestele, kes ei ole koroonaviiruse vastu vaktsineeritud või hiljuti Covid-19 läbi põdenud.

«Olukord on tõsine. Me ei astu seda sammu kerge südamega, kuid kahjuks on see vajalik,» ütles Schallenberg ajakirjanikele.

Tervishoiuminister Wolfgang Mückstein teatas reedel, et annab käsu tervishoiutöötajate kohustuslikuks vaktsineerimiseks.

Austrias on täielikult vaktsineeritud umbes 65 protsenti elanikkonnast, mis jääb alla Euroopa Liidu keskmisele 67 protsendile ning ööpäevaste uute nakkuste arv on tõusuteel.

Schallenbergi sõnul on vaktsineerituse tase häbiväärselt madal.

Riigi lukkupanek tähendab seda, et need üle 12-aastased inimesed, kes pole kas vaktsineeritud või hiljuti viirust läbi põdenud, ei tohi kodust lahkuda muul põhjusel, kui esmatarbekaupade ostmiseks, trenni tegemiseks või arstiabi saamiseks.

Kodus püsimist kontrollitakse järgmise 10 päeva jooksul ka pisteliste kontrollidega. Pärast seda vaadatakse viirusemeetmed uuesti üle, ütles tervishoiuminister Wolfgang Mückstein.

Parlament, mida kontrollib Schallenbergi konservatiivide ja roheliste koalitsioon, peaks pühapäeva pärastlõunal lukustusmeetmed heaks kiitma.

Schallenberg ja Mückstein kutsusid taas üles ka kõiki inimesi, kes veel vaktsineeritud pole, seda tegema.

Esmaspäevast saab Austriast ka esimene ELi liikmesriik, kus on võimalik pookida ka 5-11 aasta vanuseid lapsi. Seda alustatakse Viinis.

Pärast registreerimise avamist pühapäeval oli aeg kirja pandud juba enam kui 5000 lapse pookimiseks, ütles Viini linnavalitsus.

Euroopa Ravimiamet (EMA) pole veel andnud luba ühegi vaktsiini kasutamiseks selle vanuserühma peal, kuigi liikmesriikidel on õigus rahvatervisealase hädaolukorra puhul seda teha.

Eelmisel nädalal teatas Austria valitsus, et restoranidesse, hotellidesse ja kultuuriasutustesse lubatakse siseneda vaid vaktsineeritutel.

Seni on Austrias Covid-19 tagajärjel surnud pea 11 700 inimest. Laupäeval tuvastati riigis rekordarv uusi nakkusjuhte, ööpäevaga nakatus viirusesse üle 13 000 inimese.

Kommentaarid (49)
Copy
Tagasi üles