USA õigustab seni salajas hoitud naiste ja laste pommitamist Süürias (2)

Postimees
Copy
Suitsupilv ISISe tugipunkti Bāghūzi kohal 18. märtsil 2019, kui USA vägede pommirünnakus hukkus piirkonnas hulk naisi ja lapsi.
Suitsupilv ISISe tugipunkti Bāghūzi kohal 18. märtsil 2019, kui USA vägede pommirünnakus hukkus piirkonnas hulk naisi ja lapsi. Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP / Scanpix

USA sõjavägi kinnitas esimest korda, et surmas 2019. aastal Süürias õhurünnakus kuni 80 inimest, neist valdav osa naised ja lapsed, kuid väidab, et pommitamine oli õigustatud, kuna piirkonnas viibinud terroriorganisatsiooni ISIS võitlejad ründasid koalitsioonivägesid.

Viimaste lahingute ajal ISISe vastu Süürias, mil terrorirühmituse liikmed olid kogunenud mudaväljale Bāghūz linna lähistel, saatis USA sõjavägi 18. märtsil 2019 piirkonda drooni, et otsida sihtmärke, kuid leidis vaid jõekaldale kogunenud naiste ja laste suure rühma, kirjutas The New York Times nädalavahetusel.

Ilma hoiatuseta kihutas Ühendriikide ründelennuk F-15E läbi drooni vaatevälja ning heitis inimeste peale 500-naelase pommi. Kui plahvatusesuits hajus, püüdsid mõned ellujäänud inimesed varju otsid, kuid neid jälitanud lennuki heitis seepeale veel ka 2000-naelase pommi ja siis veel ühe pommi, tappes enamiku esimese plahvatuse üle elanuid.

«Kes selle viskas?» kirjutas üks segaduses analüütik drooni jälginud sõjaväelaste suletud vestlusesse, kinnitas lehele kaks sõnumit näinud inimest. Teine vestluse osaline vastas: «Me just viskasime [pommi] 50 naise ja lapse peale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles