Pariis ja London tülitsevad La Manche'i ületavate migrantide pärast

Copy
Prantsusmaa siseminister Gerald Darmanin.
Prantsusmaa siseminister Gerald Darmanin. Foto: Nicolas Messyaz/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa soovitas täna Suurbritannial lõpetada Pariisile seoses kasvava tüliga La Manche´i ületavate migrantide pärast «õpetuste jagamise».

«Suurbritannia asi ei ole meile õpetust jagada,» ütles Prantsuse siseminister Gerald Darmanin enne kõnelusi Briti siseministri Priti Pateliga. «Suurbritannia peaks lõpetama meie ärakasutamise sisepoliitilistel eesmärkidel.»

Pikaajaline vaidlus on viimastel päevadel ägenenud, kuna Prantsusmaa rannikult jõudis üle La Manche´i Inglismaale rekordarv migrante. London süüdistab Pariisi, et see ei tee piisavalt migrantide peatamiseks.

Migrantide probleem on veelgi pingestanud Suurbritannia ja Prantsusmaa suhteid, kahe riigi vaidlus Brexiti-järgsete kalastusõiguste üle ähvardab laieneda täiemahuliseks kaubandussõjaks.

Darmanin andis teleusutluses mõista, et selles, et nii paljud migrandid üritavad La Manche´i ületada, on süüdi Briti valitsus. Prantsuse siseministri sõnul takistavad Calais´ ümbruses tegutsevad Briti aktivistid Prantsuse julgeolekujõudude tööd.

«Tuletan oma Briti kolleegile meelde, et vabaühendused, mis takistavad politsei ja sandarmeeria tööd, on valdavalt Briti vabaühendused, Prantsusmaa territooriumil tegutsevad Briti kodanikud,» ütles minister. «Smugeldajad, kes organiseerivad võrgustikke ning ekspluateerivad naisi ja lapsi, asuvad väga sageli Suurbritannias.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles