Lukašenka ja Merkel pidasid migrandikriisi pärast telefonivestluse (11)

Copy
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: MICHELE TANTUSSI

Valgevene president Aleksander Lukašenka ja Saksamaa kantsler Angela Merkel pidasid esmaspäeval telefonivestluse ja rääkisid migrandikriisist Poola ja Valgevene piiril, teatas Valgevene riiklik uudisteagentuur Belta.

Agentuuri informatsiooni kohaselt rääkisid nad umbes tund aega.

Tegemist on Lukašenka esimese telefonivestlusega lääneriigi liidriga pärast seda, kui ta eelmisel suvel valitsusvastased protestid maha surus.

Valgevene riigimeedia teatel arutasid Merkel ja Lukašenka seda, kuidas lahendada rändekriis ja Merkel tõstatas humanitaarabi toomise tuhandetele piirile kinni jäänud inimestele.

Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert kinnitas telefonikõnet. «Kaks liidrit rääkisid keerulisest olukorrast Valgevene ja Euroopa Liidu piiril. Eriti humanitaarabi vajalikkusest sealsetele põgenikele ja migrantidele,» ütles Seibert. «Nad leppisid kokku, et jätkavad seda dialoogi,» lisas kantsleri eestkõneleja.

Saksa välisminister Heiko Maas ütles varem päeval Euroopa Liidu välisministrite kohtumisele saabudes, et Valgevenet ootavad seoses rändekriisiga Poola piiril karmimad sanktsioonid.

Valgevene president Lukašenka tundus üritavat esmaspäeval kriisi leevendada ja kinnitas, et ei soovi konflikti, kuid Maas ütles, et Brüsselil ei ole plaanis taganeda. «Lukašenka nõuab, et tühistaksime kõik sanktsioonid. Anname täna oma vastuse. Karmistame sanktsioone veelgi,» ütles Maas.

EL-i välisministrid laiendasid õiguslikku raamistikku tulevasteks sanktsioonideks nende vastu, keda süüdistatakse migrantide piirile toimetamises. Blokil on kavas võtta sihikule umbes 30 Valgevene ametiisikut, riiklik lennufirma ja reisifirmad. Nimekiri peaks valmima lähipäevil.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles