Andersson sai Rootsi uue valitsuse moodustamiseks ajapikendust (1)

Copy
Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson.
Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters / Scanpix

Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson teatas teisipäeval, et vajab valitsuse moodustamise kõnelusteks rohkem aega, sest läbirääkimised ühega kahest loodetavast liitlasest on ummikusse jooksnud.

Andersson palus pärast internsiivseid kõnelusi väikse Vasakparteiga parlamendi esimehelt Andreas Norlénilt ajapikendust ja sai aega esmaspäevani.

Sotsiaaldemokraatide uus juht Andersson püüab kindlustada tuge kahelt väiksemalt erakonnalt, kes toetasid eelmist, Stefan Löfveni juhitud vasaktsentristlikku valitsust. Teine liitlane Keskpartei on kinnitanud, et tema saadikud ei hääleta parlamendis Anderssoni vastu.

Rootsi põhiseaduse järgi saab peaminister valitseda nii kaua, kui parlamendienamus ehk vähemalt 175 seadusandjat ei hääleta tema vastu. Sotsiaaldemokraatidel on praegu 349-kohalises parlamendis 100 kohta ja rohelistel 16. Liitlastega koos oleks neil 174 kohta.

Parlamendi paremtiib on aga lõhki. Opositsiooniliste Mõõdukate esimehe Ulf Kristerssoni sõnul ei ole paremtsentristlik valitsus teostatav, sest ükski peavoolupartei ei taha teha koostööd neonatslike juurtega parempopulistlike Rootsidemokraatidega.

Uue valitsuse moodustamiseni juhib kohusetäitjana valitsust Löfven.

Järgmised parlamendivalimised on kavas 2022. aasta septembris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles