Saksa CDU liidriks soovib kandideerida veel üks tuntud veteranpoliitik

Copy
Saksa kristlike demokraatide liidriks soovib kandideerida ka veteranpoliitik Friedrich Merz.
Saksa kristlike demokraatide liidriks soovib kandideerida ka veteranpoliitik Friedrich Merz. Foto: Via Www.imago-images.de / Scanpix

Ametistlahkuva Saksa liidukantsleri Angela Merkeli kristlike demokraatide juhiks soovib lisaks kahele seni teadaolevale kandidaadile püüelda veel üks tuntud veteranpoliitik.

66-aastase Friedrich Merz kandidatuuri kinnitas esmaspäeva õhtul ootuspäraselt tema Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) kohalik haru. Merz on seni kolmas inimene, kes teatanud soovist saada Armin Lascheti mantlipärijaks.

Lascheti sõnul on saab erakond nii pärast CDU ja tema Baieri sõsarpartei CSU lüüasaamist septembrivalimistel uuesti otsast alustada. Erakondade valimistulemus oli halvim pärast teist maailmasõda.

Endine keskkonnaminister Norbert Röttgen, kes on viimastel aastatel juhtinud parlamendi väliskomisjoni, ning Merkeli kabinetiülem Helge Braun teatasid oma kandideerimisest reedel. Nii Röttgeni kui Brauni tuntakse tsentristidena, samas kui Merz on tuntud parempoolsemana.

CDU peaks minema opositsiooni pärast seda kui kolme erakonna koalitsioonivalitsus paika saab ning otsustas korraldada erakonna uue juhi valimised, kus saavad esmakordselt hääletada kõik erakonna pea 400 000 liiget.

Esimene hääletusvoor, nii elektrooniliselt kui posti teel, toimub detsembris. Juhul kui on vaja korraldada ka teine voor, siis toimub see jaanuari keskel ning tulemused kinnitatakse erakonna üldkogul 21.-22. jaanuaril.

Võitjat on praegu raske ennustada, kuid Merz on seni CDU liikmete hulgas üsna populaarne olnud ja võib teha seekord parema tulemuse, kui varasematel kordadel 2018. aasta lõpus ning selle aasta jaanuaris. Esimesel korral kaotas ta napilt Annegret Kramp-Karrenbauerile ning selle aasta algul Laschetile.

Merzil on kogemus ka opositsiooniliidrina. Ta juhtis parempoolsete fraktsiooni parlamendis aastatel 2000-2002, kuni Merkel ta sellelt kohalt kukutas, ning lahkus parlamendist aastal 2009. Seejärel töötas ta advokaadina ja juhtis investeerimisplatvormi BlackRock Saksamaa haru. Parlamenti naasis ta pärast septembris peetud valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles