INTERVJUU ⟩ Uues põnevikus tärisevad Valgevene piiril relvad

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Jasper Pääkkönen kehastab filmis «Omerta 6/12» üksildase hingega kaitsepolitseinikku.
Jasper Pääkkönen kehastab filmis «Omerta 6/12» üksildase hingega kaitsepolitseinikku. Foto: Heikki Leis

Soome-Eesti koostööfilmi «Omerta 6/12» staari Jasper Pääkkose paremat käsivart ehib uhke ruunitätoveering ja muidugi on sellel oma lugu.

«Me oleme Peter Franzeniga palju filme koos teinud, peaaegu 20 aastat koos mänginud,» rääkis Pääkkonen. «Filmis «Pahad poisid» olime vennad, neonatsidest rääkivas «Lõvisüdames» olime koos, Matti Nükasest rääkivas «Mattis» mängisime koos. Koos olime ka telesarjas «Viikingid». Minu viimasel võttepäeval, kus Peteri tegelane minu oma ära tapab, otsustasime, et teeme sarnased tätoveeringud, minul paremal, temal vasakul käel. See tähendab «vennad».» Edasi räägib Pääkkonen filmist «Omerta 6/12», mis esilinastub täna.

Film ei anna teie tegelase Max Tanneri kohta just palju taustainfot peale selle, et ta tundub niisugune üksik hunt olevat. Mis tüüp ta on?

Jaa, nii võib öelda küll. Filmi jaoks võeti üles palju täiendavat materjali, mis tema tausta ja üksindust avab, aga lõpuks see filmi ei jõudnudki. Küll aga valmib sellest minisari TVs, kus Tanner tegutseb ja vaataja temast rohkem teada saab.

«Omerta 6/12» räägib poliitilisest terrorismist selle taustal, et Soome kaalub astumist NATOsse ja finaal viib vaataja Valgevene läänepiirile, kus toimuvad kuumad sündmused ka praegu.

Film põhineb Ilkka Remesi ülipopulaarsel romaanil «6/12» (2006, viide Soome iseseisvuspäevale – toim), mis on ilmumisest alates edetabelite tipus olnud. Viljakas põnevikuautor Remes leiab oma ainest teravatest geopoliitilistest kriisidest, ida ja lääne vastuoludest, poliitilistest pingetest. Mis põhiline, tema raamatud kujutavad maailma nii täpselt, et inised kahtlustavad, nagu Remesil oleks päris ehedaid luureandmeid ja siseinfot vastavatest ametkondadest. Nii et ehkki raamat on 17 aastat vana, pole ida ja lääne konflikt sugugi mahenenud, pigem vastupidi, ning kuna sündmused viivad meid ka Valgevenesse, siis seda päevakajalisem lugu on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles